Yhdysvaltoihin saapuminen maitse

Julkaistu: Feb 26, 2021, Muokattu: Feb 26, 2021

Johdanto

Useimmat viisumivapausohjelman (VWP) nojalla saapuvat matkustajat saapuvat Yhdysvaltoihin kaupallisilla lento- tai laivayhtiöillä tai maitse. Maitse saapuvat tulevat yleensä Yhdysvaltoihin Kanadan rajan yli, ja harvemmin myös Meksikon rajan yli. Tässä artikkelissa tarkastellaan näitä matkustajia koskevia vaatimuksia Yhdysvaltoihin saavuttaessa tai sieltä poistuttaessa maitse, sekä joitakin niistä ongelmista, joita saattaa syntyä, kun maitse tapahtuva matkustaminen yhdistetään lento- tai laivamatkustamiseen.

Mitä jos ylitän Kanadan rajan Yhdysvaltoihin ilman ESTA-lupaa?

Viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passinhaltija ei tarvitse ESTA-lupaa saapuessaan Yhdysvaltoihin Kanadan rajan kautta. Hänen tarvitsee kuitenkin täyttää paperinen I-94W-lomake maarajalla. Lista maa-, laiva- ja raiderajanylityspisteistä Kanadasta Yhdysvaltoihin löytyy täältä.

Mitä jos minulla on ESTA-lupa, mutta saavun silti Yhdysvaltoihin maitse Kanadan kautta?

ESTA-luvan omaavat matkailijat pääsevät Yhdysvaltoihin yksinkertaisemmin, sillä heidän ei tarvitse täyttää I-94W-lomaketta maarajalla. ESTA-lomakkeen täyttäminen verkossa vie vähemmän aikaa kuin paperilomakkeen täyttäminen, mutta hyväksynnän saaminen saattaa kestää jopa 72 tuntia, joten matkailijoita ohjeistetaan hakemaan lupa ennen kuin he ajavat Yhdysvaltain rajalle.

Mikä on I-94-lomake?

I-94-lomakkeita on kahdenlaisia, ja niitä käytetään ainoastaan Yhdysvaltoihin maitse saapuvien muiden kuin Yhdysvaltain kansalaisten käsittelyyn. Yksi näistä lomakkeista on tarkoitettu nimenomaan viisumivapausohjelmaan kuuluvien maiden matkailijoille, ja tätä lomaketta kutsutaan nimellä ’I-94W Nonimmigrant Visa Waiver Arrival/Departure Record’. Toinen lomake on tarkoitettu muille kuin Yhdysvaltain kansalaisille, jotka eivät ole viisumivapausohjelman maan kansalaisia, ja sen nimi on ’I-94 Arrival/Departure Record’.

Ilma- tai meriteitse Yhdysvaltoihin saapuvien matkailijoiden ei tarvitse täyttää kumpaakaan I-94-lomaketta, heiltä vaaditaan vain ESTA-lupa tai Yhdysvaltain viisumi.

Mitä tietoja I-94W-lomakkeella pyydetään?

I-94W-lomakkeella kerätään samat tiedot ja siinä on samat kysymykset kuin ESTA-hakemuksessa. Näin ollen on järkevää, että viisumivapausohjelmaan kuuluva matkustaja täyttää ESTA-hakemuksen verkossa ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin maitse sen sijaan, että hän täyttäisi paperisen I-94W-lomakkeen rajalle.

Mitä jos poistun Yhdysvalloista maitse?

Yhdysvalloista maitse poistuvien matkailijoiden on palautettava I-94W-lomakkeen alaosan kanta, jota kutsutaan nimellä ‘Departure Record’, eli lähtöasiakirja. Lähtöasiakirja on palautettava ennen I-94W-lomakkeelle kirjattua sallitun oleskelun päättymisaikaa. Lähtöasiakirja sisältää matkustajan lähtömatkan sataman, päivämäärän, kuljetusyhtiön ja lennon numeron/laivan nimen. Tämä on palautettava Yhdysvaltain rajaviranomaisille Kanadan rajan ylittämisen yhteydessä.

Mitä jos poistun Yhdysvalloista lento- tai meriteitse?

Jos poistut Yhdysvalloista meri- tai lentoteitse saavuttuasi maitse, pitää sinun silti säilyttää lähtöasiakirjasi, mutta sinua ei todennäköisesti pyydetä palauttamaan sitä, sillä kaikki kaupalliset lento- ja laivayhtiöt pitävät sähköistä rekisteriä lähdöistä ja jakavat nämä tiedot Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle (CBP).

Mitä jos unohdan palauttaa I-94W-lomakkeeni?

Jos unohdit palauttaa I-94W-lomakkeesi, on sinun lähetettävä se palveluntarjoajalle, joka avustaa CBP:tä saapumis- ja lähtötietojen käsittelyssä, ja liitettävä mukaan todisteet siitä, että poistuit Yhdysvalloista ennen sallitun oleskeluajan päättymistä. Älä postita I-94W-lomaketta paikalliselle suurlähetystöllesi. Asianomaisen yrityksen ajantasainen osoite on löydettävissä tämän linkin kautta: https://help.cbp.gov/s/article/Article-752?language=en_US. Et todennäköisimmin saa vahvistusta asiakirjojesi päivityksestä. Jos seuraava ESTA-hakemuksesi hylätään ilman selvää syytä, saattaa se todennäköisesti johtua edellisestä oleskeluajan ylityksestä. Tämä saattaa nousta esiin viisumihaastattelun aikana, jolloin suurlähetystön tai konsulaatin edustaja saattaa kertoa sinulle syistä, jotka ovat johtaneet aiempien Yhdysvaltain viisumien tai ESTA-lupien hylkäämiseen.

Millaisilla todisteilla voin todistaa, että en ylittänyt I-94W-lomakkeelle määritettyä oleskeluaikaa?

Matkailijan on lähetettävä lukukelpoisia valokopioita seuraavanlaisista tositteista, sillä alkuperäisiä kopioita ei lähetetä takaisin. Seuraavien todisteiden mukaan on myös liitettävä kirjallinen selitys englanniksi siitä, miksi I-94W-lomaketta ei palautettu, sekä yhteenveto matkustajan liikkeistä ja toimista Yhdysvalloista poistumisen jälkeen.

  • Alkuperäinen maihinnousukortti, jota käytit poistuessasi Yhdysvalloista, Kanadasta, Meksikosta tai muulta alueelta, jonne ajoit Yhdysvalloissa vierailtuasi.
  • Valokopiot koko passista, joissa näkyvät passin tiedot sekä Yhdysvalloissa ja lähialueilla käymistä koskevat saapumis- ja lähtöleimat.  
  • Palkkalaskelmat, joista näkyy, että olet ansainnut tuloa palattuasi Yhdysvalloista sallitun oleskeluajan aikana.
  • Pankki- tai luottokorttitiliotteet, joista näkyy, että olet suorittanut maksuja Yhdysvaltain ulkopuolella käyntisi jälkeen.
  • Todistus koulusta tai läsnäolosta, joka todistaa sen, että olet poistunut Yhdysvalloista ilmoittamaasi aikaan.

Mitä jos saavun Yhdysvaltoihin Meksikosta?

Samat yllä kuvatut säännöt ja toimenpiteet koskevat viisumivapausohjelman matkustajia, jotka saapuvat maahan maitse Meksikosta.  

Yhteenveto

Viisumivapauteen oikeutettujen matkailijoiden, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin tai poistuvat Yhdysvalloista Meksikon tai Kanadan rajan kautta, ei tarvitse hakea ESTA-lupaa, mutta sen tekeminen nopeuttaa saapumisen käsittelyä CBP:n osalta maarajalla. Paperiset I-94W-lomakkeet voivat aiheuttaa ongelmia, joten matkailijoiden kannattaa olla tietoisia toimista, joilla voi säästää aikaa - esimerkiksi ESTA-luvan hakemisesta sen sijaan, että rajalla täytetään I-94W-lomake, ja suunnitella matkaohjelma Yhdysvalloissa tai Pohjois-Amerikassa sen pohjalta.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa matkailijoille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin meritse tai ilmateitse loma-, liike- tai kauttakulkumatkalle alle 90 päivän ajaksi.

Hae ESTA-lupaa