Yhdysvaltoihin matkustaminen raskaana

Julkaistu: Jun 18, 2021, Muokattu: Jun 18, 2021 | Tunnisteet: USA viisumirajoitukset, ESTA-vaatimukset, USA maahanmuutto

Uudet viisumirajoitukset tekevät raskaana olevien naisten pääsyn Yhdysvaltoihin vaikeammaksi

Trumpin hallinto on suhtautunut kriittisesti ulkomaan kansalaisiin, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin raskauden aikana saadakseen “syntymäoikeutena saadun kansalaisuuden” lapselleen. Yhdysvaltain tautikeskuksen lukujen mukaan ulkomaiden kansalaiset synnyttivät noin 10 000 lasta Yhdysvalloissa vuonna 2017. Tammikuussa 2020 Yhdysvaltain ulkoministeriö (Bureau of Consular Affairs) julkaisi uudet säädökset, jotka antavat suurlähetystöille ja konsulaateille mahdollisuuden hylätä raskaana olevien naisten B1- ja B2-viisumihakemukset, mikäli on syytä uskoa, että Yhdysvalloissa vierailun syynä on synnyttää maassa ns. syntymämatkailun vuoksi.

Monilla lentoyhtiöillä on jo käytäntöjä, joilla rajoitetaan matkustamista raskauden loppuvaiheessa. Useimmat kuljetusyhtiöt sallivat matkustamisen aina 36. raskausviikolle saakka, tosin joillakin rajoitus saattaa tulla vastaan jo aiemmin. Säännöissä on vaihtelua kuljetusyhtiöiden välillä, ja säädöksissä saattaa myös olla eroja kotimaan ja kansainvälisten matkojen välillä. Yhdysvaltoihin raskaana ollessaan matkustavien naisten on myös täytettävä maahanmuuton vaatimukset.

Raskaus ja Yhdysvaltain maahanmuuttolainsäädäntö

Yhdysvaltain maahanmuuttolainsäädäntö suhtautuu raskauteen samalla tavalla kuin muihin sairauksiin. Tämä tarkoittaa, että jos saavut Yhdysvaltoihin B2-viisumilla, sinulla on oltava yksityinen sairausvakuutus tai riittävästi varoja, joilla voit maksaa mahdollisesti tarvitsemasi hoidon. Synnyttäminen Yhdysvalloissa voi olla kallista. Esimerkiksi yksinkertainen synnytys ilman komplikaatioita voi maksaa noin 10 000 USD.

Tammikuussa 2020 astui voimaan merkittävä lisäys viisumisäädöksiin. Uudet säännöt rajoittavat raskaana olevien naisten B2-turistiviisumien hyväksyntää. Tarkoituksena on estää matkustaminen Yhdysvaltoihin synnyttämistä varten, jotta lapsi saisi automaattisesti Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Sääntömuutokset eivät vaikuta green card -työlupaa hakeviin (pysyvä laillinen oleskelu) tai väliaikaisiin ei-maahanmuuttoviisumeihin, kuten H-1B työviisumit, F-1 akateemiset viisumit ja M-1 opiskelijaviisumit. Myös aiemmin saaduilla viisumeilla Yhdysvaltoihin matkustavat jäävät tämän säädöksen ulkopuolelle, kuten myös viisumivapausohjelmassa mukana olevien maiden kansalaiset.

Uusien rajoitusten mukaisesti B2-viisumia hakevan naisen, jonka laskettu aika osuu viisumin voimassaoloajalle, katsotaan matkustavan Yhdysvaltoihin aikomuksenaan saada kansalaisuus lapselleen. Saadakseen viisumin, raskaana olevan naisen tarvitsee esittää pätevä syy käynnilleen tai todiste siitä, että hän palaa ennen laskettua aikaansa. Mikäli hakijalla on todisteena käytettäviä asiakirjoja tapauksensa perusteluksi, on ne esitettävä viisumihaastattelussa.

On edelleen mahdollista, että raskaana olevalle naiselle myönnetään turistiviisumi esimerkiksi lääketieteellistä hoitoa varten Yhdysvaltoihin, mikäli tarvitaan asiantuntijan hoitoa. Hakijan on todistettava, että yhdysvaltalainen lääkäri on suostunut antamaan tarvittavaa hoitoa, ja että hakijalla on riittävästi varoja sen maksamiseen.

Raskaana olevien matkustajien esiseulonta ennen Yhdysvaltoihin menevälle lennolle nousemista

Kansainvälisten lentoyhtiöiden vastuulla on maksaa paluumatkasi, jos sinulta kielletään pääsy kohdemaahan. Siksi lentoyhtiöt esiseulovat matkustajat määrittääkseen, täyttävätkö he kohdemaan maahanpääsyvaatimukset. Mikäli lentoyhtiö ei suorita näitä tarkastuksia, voi se saada suuret sakot.

Mikäli nainen on näkyvästi raskaana, häneltä saatetaan pyytää asiakirjoja, jotka todistavat sen, että hän on palaamassa ennen laskettua aikaansa, tai että hänellä on varaa maksaa lääketieteellinen hoito Yhdysvalloissa. Lentoyhtiöt ovat myös huolissaan siitä riskistä, että naisen synnytys käynnistyy lennon aikana, sekä ongelmista, joita pikaisen paluulennon järjestäminen voi aiheuttaa, mikäli maahanpääsy evätään.

Seulonta saavuttaessa lentokentälle Yhdysvalloissa

Saavuttaessa lentokentälle Yhdysvalloissa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) virkailijat seulovat raskaana olevat naiset. CBP voi kyseenalaistaa raskaana olevan matkustajan kyvyn maksaa Yhdysvalloissa synnyttämiseen liittyvät lääkärikulut. Mitä lähempänä laskettu aika on, sitä tarkemmin CBP:n virkailijat keskittyvät matkustajan taloudelliseen tilanteeseen.

Jos olet esimerkiksi 24. viikolla raskaana ja suunnittelet viipyväsi Yhdysvalloissa pari viikkoa, sinut todennäköisesti päästetään maahan - varsinkin, jos olet käynyt maassa aiemmin ja noudattanut viisumisi ehtoja. Jos sen sijaan olet 32. viikolla raskaana ja suunnittelet viipyväsi kolme viikkoa, on synnytyksen käynnistymisen riski kyseisenä aikana suurempi, joten CBP vaatii tositteita siitä, että sinulla on riittävä sairausvakuutus, tai että pystyt maksamaan hoidon.

CBP suorittaa esiseulontaa myös Torontossa ja muutamissa muissa ulkomaisissa kaupungeissa CBP:n esimatkustusluvan myötä. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvaltain maahanmuuttoseulonta on tehty ennen Yhdysvaltoihin suuntautuvalle lennolle nousemista.

Seulonta saavuttaessa Yhdysvaltain maarajalle

CBP huomioi samat tekijät silloin, kun raskaana oleva nainen saapuu Yhdysvaltoihin maarajan kautta. Maarajalla nähdään todennäköisemmin raskaana olevia matkustajia, joiden laskettu aika on lähellä, sillä lentoyhtiö olisi todennäköisesti evännyt lentoluvan raskauden loppuvaiheessa olevilta naisilta. Maarajalla nainen voi kertoa haluavansa käydä Yhdysvalloissa vain yhden päivän ajan, esimerkiksi sukulaisten luona vierailemassa tai ostoksilla.

Mikäli CBP:n virkailijat epäävät raskaana olevalta naiselta pääsyn maahan maarajalla, eivät he joudu huolehtimaan hänen pidättämisestään ja palauttamisesta kotimaahansa, sillä useimmat matkustajat saapuvat autolla ja heidän käsittelynsä on nopeaa.

Mahdolliset pitkäaikaiset vaikutukset, jotka johtuvat siitä, että pääsy Yhdysvaltoihin on evätty raskauden vuoksi

Sillä, että pääsy Yhdysvaltoihin evätään raskauden aikana, voi olla merkittäviä seuraamuksia.

  • Jos matkustat Yhdysvaltoihin viisumivapausmaasta, et enää pysty käyttämään viisumivapausohjelmaa.
  • Jos pääsy evätään vierailijaviisumilla, esimerkiksi B2-viisumilla, joudut luultavasti hakemaan uutta viisumia seuraavalla kerralla, kun haluat käydä Yhdysvalloissa. Tätä viisumia ei välttämättä myönnetä, ja pääsysi Yhdysvaltoihin saatetaan evätä vielä 3 vuodeksi aiemmin evätyn maahanpääsyn vuoksi.
  • Jos olet raskaana ja olet synnyttänyt Yhdysvalloissa aiemminkin, sinulta todennäköisesti kysytään, maksoitko lääkärikulusi sillä kertaa. Jos et, pääsysi maahan todennäköisesti evätään.

Yhteenveto

Näistä syistä on oleellista varmistaa, että joko pystyt itse maksamaan kaikki lääkärikulut, tai että sinulla on riittävä sairausvakuutus kattamaan kaikki syntyvät kulut, jos suunnittelet matkaa Yhdysvaltoihin raskauden viimeisillä viikoilla. Sillä, että CBP:n ohjeita tai Yhdysvaltain maahanmuuttolainsäädäntöä ei noudateta matkustettaessa raskaana ollessa, voi olla pitkäkestoisia seuraamuksia matkustajan mahdollisuuksiin saapua Yhdysvaltoihin.

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa matkailijoille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin meritse tai ilmateitse loma-, liike- tai kauttakulkumatkalle alle 90 päivän ajaksi.

Hae ESTA-lupaa