Yhdysvaltoihin matkustaminen alaikäisten kanssa

Julkaistu: Oct 28, 2019, Muokattu: Oct 28, 2019 | Tunnisteet: Perhe ESTA, ESTA alaikäisille

Johdanto

Vanhempien ja huoltajien on syytä olla tietoisia rajoituksista, jotka koskevat Yhdysvaltoihin matkustamista alaikäisen tai lapsen kanssa. Yhdysvaltain maahanmuuttolainsäädännön mukaan lapseksi katsotaan yksilö, joka on alle 18-vuotias. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos (CBP) vaatii dokumentteja siitä, että Yhdysvaltoihin saapuvien lasten vanhemmat tai huoltajat ovat tietoisia maahan saapumisesta ja/tai antavat asialle suostumuksensa.

Mitä asiakirjoja tarvitsen lapsen kanssa Yhdysvaltoihin matkustavana yksinhuoltajana tai huoltajana?

Tässä lista asiakirjoista, joita CBP saattaa pyytää rajalla:

1) Lapsen passi - mikäli lapsi ei ole Yhdysvaltain kansalainen ja saapuu kansainvälisestä maasta lentoteitse, on esitettävä voimassaoleva ja täysimääräinen passi siitä maasta, jonka kansalainen lapsi on.

2) Lupakirje – mikäli molemmat vanhemmat eivät matkusta lapsen mukana, on yksinään matkustavalla vanhemmalla tai huoltajalla oltava mukanaan lupa, jonka ovat allekirjoittaneet lapsen molemmat vanhemmat tai ainoa elossa oleva vanhempi. Kirjeessä on oltava vanhemman/vanhempien nimet, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, sekä tiedot lapsen matkaohjelmasta ja matkustamisesta, matkan syystä sekä matkustavalle vanhemmalle tai huoltajalle annettu lupa matkustaa lapsen kanssa. Ihanteellista olisi, jos lupakirjeen on vahvistanut julkinen notaari, joka on todistanut (kummankin) vanhemman allekirjoitukset.

3) (vapaaehtoinen) Huoltajuudesta kertovat asiakirjat, syntymätodistukset, kuolintodistukset, adoptiopaperit - tietyissä tapauksissa lapsen kanssa matkustavat aikuiset voivat myös toimittaa lisäasiakirjoja auttaakseen todistamaan sen, että heillä on oikeus matkustaa lapsen kanssa.

Mitä tapahtuu, jos minulla ei ole asiakirjoja, joilla voin todistaa oikeuteni matkustaa lapsen kanssa?

CBP:llä on oikeus pidättää matkustava vanhempi tai huoltaja, kunnes tilanteeseen saadaan selvyys. Mikäli toinen vanhemmista on edesmennyt tai toisella vanhemmista on yksinhuoltajuus, auttavat erilaiset asiakirjat, kuten oikeuden päätökset huoltajuudesta, yhden vanhemman nimen sisältämät syntymätodistukset tai toisen vanhemman kuolintodistus CBP:n viranomaisia määrittämään lapsen matkustamista koskevan tilanteen tarkemmin.

Yhteenveto

Lapsen kanssa Yhdysvaltoihin matkustavalla yksinhuoltajalla tai lainmukaisella huoltajalla on oltava mukanaan lisäasiakirjoja, jotka koskevat matkustamista alaikäisen kanssa. Nämä asiakirjat voivat olla viralliseksi todistettuja lupakirjeitä vanhemmilta, jotka eivät matkusta lapsen mukana, tai esimerkiksi oikeuden antamia päätöksiä, syntymätodistuksia tai muita lakiasiakirjoja, jotka auttavat määrittämään matkustavan vanhemman tai huoltajan oikeuden saapua Yhdysvaltain rajan yli lapsen kanssa.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA