Viisumin saaminen rikosrekisterin kanssa

Julkaistu: Feb 17, 2020, Muokattu: Feb 17, 2020 | Tunnisteet: ESTA, Visa rikosrekisterissä

Johdanto

Jos ESTA-lupasi on hylätty aiemman rikoshistorian vuoksi, seuraava vaihtoehtosi matkustusluvan saamiseen Yhdysvaltoihin on hakea Yhdysvaltain matkustajaviisumia. Matkustajaviisumeita on kolmenlaisia: B2-turistiviisumi, B1-liikematkaviisumi tai B1/b2-yhdistelmäviisumi matkailua ja liiketoimintaa varten.

Miten voin hakea Yhdysvaltain viisumia, jos minulla on rikosrekisteri?

Jos ESTA-lupasi on hylätty rikosrekisterin vuoksi, saatat olla kelpoinen hakemaan B2- tai B1-matkustajaviisumia turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä hoitoa tai läpikulkua varten. Matkustajaviisumiin sisältyy pidempi ja kalliimpi hakemusprosessi, mutta se tuo mukanaan lisäetuja, kuten pidemmän voimassaoloajan sekä pidemmän sallitun oleskeluajan. Voit vertailla näitä kahta tarkemmin tarvitsenko ESTA-luvan vai viisumin -sivulla.

Mitkä kysymykset DS-160-lomakkeella liittyvät rikoshistoriaan?

Tärkeimmät kysymykset DS-160-lomakkeella, jotka liittyvät rikostaustaan jolla ei ole tekemistä terrorismin kanssa, ovat seuraavat:

  • “Oletko tai oletko koskaan ollut huumeiden väärinkäyttäjä tai huumeriippuvainen?”
  • “Onko sinua koskaan pidätetty tai tuomittu mistään rikkeestä tai rikoksesta, vaikka sinut olisi armahdettu?”
  • “Oletko koskaan rikkonut tai ollut mukana salaliitossa, jonka tarkoituksena on ollut rikkoa rajoitettuihin aineisiin liittyvää lainsäädäntöä?”
  • “Oletko tulossa Yhdysvaltoihin harjoittaaksesi prostituutiota tai laitonta kaupallista seksikauppaa, tai oletko harjoittanut prostituutiota tai prostituoitujen välittämistä viimeisen kymmenen vuoden aikana?”
  • “Oletko koskaan ollut mukana tai onko tavoitteesi osallistua rahanpesuun?”
  • “Oletko koskaan syyllistynyt tai juoninut ollaksesi mukana ihmiskaupparikoksessa Yhdysvalloissa tai Yhdysvaltain ulkopuolella?”

Lähde: https://ceac.state.gov/genniv/

Sinun on annettava tarkempia tietoja omaan tilanteesi liittyen kaikkien yllä olevien kysymysten kohdalla ja kerrottava, miten olet kunnostautunut saatuasi tuomion mistä tahansa yllä esitettyihin olosuhteisiin liittyvistä rikollisista toimista.  Sinun on syytä vastata rehellisesti ja totuudenmukaisesti sekä tarjota todistusaineistoa, joka tukee väittämiäsi. Kunnostautumiseen liittyväksi toiminnaksi voidaan laskea esimerkiksi se, että toistuvaa rikostaustaa ei ole, olet saanut työpaikan, aloittanut yrityksen tai kasvatat perhettä.

Mitä jos minulle ei myönnetä Yhdysvaltain viisumia?

Jos sinulle ei myönnetä Yhdysvaltain viisumia, sinulle kerrotaan, minkä maahanmuuttolain perusteella hakemuksesi on hylätty. Ennen kuin haet viisumia uudelleen, sinun on syytä hankkia todisteita, jotka tukevat väitettäsi siitä, että aiemman Yhdysvaltain viisumihakemuksesi hylkäämisen taustalla olevat maahanmuuttosäädökset eivät enää päde uuden hakemuksesi kohdalla.

Yhteenveto

ESTA-luvan hylkääminen ei tarkoita, ettetkö pääsisi saapumaan Yhdysvaltoihin. Matkustajaviisumit, kuten B-2-turistiviisumi ja B-1-liikematkaviisusmi ovat vaihtoehtoisia matkustuslupia, joista on yleensä enemmän hyötyä kuin ESTA-luvasta, vaikkakin hakemusprosessi on pidempi ja kalliimpi.