Turvallisuusopas lennolle Yhdysvaltoihin matkustettaessa

Julkaistu: Oct 18, 2021, Muokattu: Oct 18, 2021 | Tunnisteet: Lentokentän turvallisuus, COVID-19

Kun taivaalla kulkee vuosittain noin 40 miljoonaa lentoa, on lentomatkailu yksi suosituimpia liikkumistapoja ympäri maailman. Vaikka lentomatkailun suosio on lisääntynyt, myös matkustajien turvana olevia terveys- ja turvatoimenpiteitä on muokattu kasvaneen kysynnän ja teknologian edistyksen mukaisesti.

Tässä on joitakin turvallisuusohjeita Yhdysvaltoihin suuntautuvan lennon ajalle. Mikäli suunnittelet lähteväsi lennolle lähitulevaisuudessa, voi näiden ohjeiden kertaamisesta olla apua. Lentohenkilökunnan pitäisi käydä nämä turvallisuusohjeet läpi ennen lennon lähtöä.  

Turvallisuusohjeiden havainnollistaminen

Kuten edellä mainittiin, lentohenkilökunta käy kattavasti läpi turvallisuusohjeiden havainnollistamisen, ennen kuin kone edes yrittää nousta maasta. On elintärkeää kiinnittää huomiota näihin ohjeisiin. Kokeneet lentomatkustajat saattavat ylenkatsoa tämän osan lennosta, mutta nämä ammattilaiset näyttävät ja kertovat sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää voidaksesi toimia turvallisesti ja järkevästi hätätilanteessa.

Turvavyöt

Turvavyösi pitää sinut paikallaan ja turvassa istuimellasi. Vyötä on käytettävä matkan oleellisilla hetkillä, kuten nousussa ja laskeutumisessa. Yleensä useimmat lentoyhtiöt neuvovat pitämään turvavyön löysästi kiinni ollessasi istuimellasi. Sinua pyydetään myös kiinnittämään turvavyö silloin, mikäli lennolla alkaa esiintyä turbulenssia tai lennolla esiintyy hätätilanne. Tästä merkkinä toimii istuimesi yläpuolella olevassa konsolissa palava turvavyömerkki.  

Happimaskien sijainti

Kaikkiin koneisiin on asennettu happimaskit varatoimenpiteenä matkustamon ilmanpaineen laskemisen varalta. Useimmiten nämä maskit sijaitsevat istuimesi yläpuolella, joten kun maskit otetaan käyttöön, voit laittaa maskin kasvoillesi ja vetäistä tarvittavasta vivusta saadaksesi happea. Happimaskit tiputetaan käyttöön vain siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että matkustamon ilmanpaine laskee.

Hätäuloskäynnit

Kaikissa koneissa on hätäuloskäynnit, jotka sijaitsevat koneen siipien päällä. Nämä ovat suurempia ja helpompia uloskäyntejä matkustajille silloin, kun hätätilanne pakottaa kaikki poistumaan koneesta. Tämä tapahtuu yleensä niin, että lentohenkilökunta avaa hätäuloskäynnit, avaa puhallettavan uloskäyntiliukumäen ja auttaa matkustajia liukumaan hätälautalle tai maahan.

Uloskäyntirivin istuimet

Jokaisessa koneessa on tietty määrä istuimia hätäuloskäyntien vieressä. Nämä istuimet on luokiteltu uloskäyntirivien istuimiksi. Mikäli sinulle on annettu tällainen istumapaikka, sinulta kysytään, oletko halukas ottamaan lennon ajaksi itsellesi lisävastuuta. Hätätilanteessa on sinun tehtäväsi avata uloskäynti rauhallisesti, jotta evakuointi voidaan suorittaa. Sellaisille matkustajille, jotka eivät halua ottaa itselleen tällaista vastuuta, tarjotaan yleensä mahdollisuutta vaihtaa istumapaikkaa toisen matkustajan kanssa.

Evakuointi

Evakuointi tapahtuu todennäköisesti samalla tavalla riippumatta siitä, poistutaanko koneesta veteen vai maalle. Pysy evakuointitilanteessa matalana hengittääksesi ovea lähinnä olevaa ilmaa, ja liukumäen kautta poistuessasi poista terävät jalkineet, kuten korkokengät. Laita kädet ristiin rintasi päälle ja hyppää liu’ulle jalat edellä koneesta poistuessasi. Pehmeä puhallettava liukumäki kuljettaa sinut pelastuslautalle tai maahan.

Lasten turvallisuus

Jos matkustat vauvan kanssa, ette tarvitse erillistä istumapaikkaa vauvalle. Painoltaan 9-18 kg taaperoita vaaditaan istumaan kasvot eteenpäin olevassa turvaistuimessa lennon aikana. Yli 18 kg painavat lapset voivat käyttää tavallisia turvavöitä. Happimaskien käyttöä vaativassa hätätilanteessa muista kiinnittää oma maskisi ennen lapsesi maskia.

Alkoholinkäyttö

Liiallinen alkoholin juominen lennon aikana asettaa vaaraan sekä itsesi, että myös lähelläsi istuvat ihmiset, mikäli juomisesi johtaa ennalta arvaamattomaan käytökseen. Hätätilanteessa alkoholi voi heikentää kykyäsi ajatella järkevästi ja voi johtaa hengenmenetykseen, mikäli toiminnallasi on kielteinen vaikutus evakuointitoimenpiteisiin.

Yhteenveto

Yllä oleva artikkeli tarjosi yhteenvedon lennon turvatoimenpiteistä, jotka matkustajan on ymmärrettävä voidakseen lentää turvallisesti. Huomioi oma toimintasi ja sen vaikutus ympärilläsi oleviin ihmisiin. Kun lennät, noudata aina lentohenkilökunnan ohjeita.

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa