Tullimaksuttomat ostokset Yhdysvalloissa

Julkaistu: Jul 26, 2022, Muokattu: Jul 26, 2022 | Tunnisteet: Matkustusrajoitukset, Yhdysvaltain tullit

Mitä tullimaksut ovat?

Tullimaksut ovat veroa, jota tuotteiden maahantuojat ja maastaviejät maksavat Yhdysvaltain rajan yli kuljetettavista tuotteista. Tullimaksut ovat elintärkeitä maan talouden, ympäristön ja työpaikkojen suojelussa, sillä niiden avulla valvotaan sitä, miten tuotteet saapuvat maahan ja poistuvat maasta, varsinkin kiellettyjen tuotteiden kohdalla.

Mikä on tullinalaista?

Tullinalainen tuote on tavara, josta on maksettava tullimaksua. Kullakin tavaralla on oma tietty tullimaksunsa, johon vaikuttavat monet eri tekijät. Näitä tekijöitä ovat muun muassa alkuperämaa- tai alue, jossa tuote valmistettiin, sekä materiaalit, joita tuotteen valmistukseen on käytetty. Henkilön pitäisi myös “tullata” kaikki sellainen, mitä hänellä on palatessaan mukana, mutta mitä hänellä ei ollut mukanaan Yhdysvalloista lähdettäessä. Sinun pitää esimerkiksi tullata puvullesi ulkomailla tehdyt muutokset ja mahdolliset lahjat, joita olet hankkinut ulkomailla ollessasi.  Yhdysvaltoihin palaavien henkilöiden ei tarvitse tullata maahan palaavia amerikkalaisia tuotteita (American Goods Returned, AGR), mutta heidän on aina varauduttava todistamaan Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle, että kyseessä olevat tuotteet ovat AGR-tuotteita. Mikäli riittäviä todisteita ei löydy, saattaa henkilö joutua maksamaan tullimaksuja.

Miten tullimaksu veloitetaan?

Tullimaksu maksetaan prosentuaalisena osuutena. Taksan suuruus määritellään alkuperämaahansa maksettujen tuotteiden kokonaishankinta-arvon perusteella. Painon, koon ja tuotteen laadun kaltaiset tekijät vaikuttavat osaltaan myös prosentin määrittämiseen. Harmonisoidun tariffijärjestelmän (Harmonized Tariff System, HTS) avulla voi määrittää lähes minkä tahansa tuotteen tullimaksuprosentin. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos (CBP) käyttää Yhdysvaltain harmonisoitua tariffiaikataulua (Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated, HTSUS) viitteenä halutessaan tarkistaa tuotteen tullimaksuprosentin. HTSUS tarjoaa sovellettavat taksat ja auttaa kaikkien Yhdysvaltoihin tuotavien tuotteiden tilastollisessa luokittelussa.

Entä verovapaista kaupoista ostetut tuotteet?

Tullittomista ja verovapaista kaupoista ostetut tuotteet ovat verottomia vain siinä maassa, jossa ostos on tehty.  Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on mukanasi tullimaksuttomia tuotteita, jotka ylittävät henkilökohtaisen sallitun määrän, sinun tarvitsee maksaa tullimaksuja tuotteista oman maasi maahantulopisteellä. Tullimaksuja sovelletaan riippumatta siitä, ostitko tuotteet Yhdysvalloista vai ulkomailta. Joudut myös maksamaan Yhdysvaltain tullimaksuja niistä tuotteista, jotka on ostettu amerikkalaisesta verovapaasta kaupasta, jos tuotteet ovat mukanasi palatessasi Yhdysvaltoihin. Jos esimerkiksi ostat alkoholijuomia New Yorkissa toimivasta verovapaasta kaupasta matkallasi Kanadaan ja palaat takaisin Yhdysvaltoihin niin, että kyseiset juomat ovat edelleen hallussasi palatessasi matkaltasi, juomista veloitetaan sekä maan sisäinen vero (Internal Revenue Service tax, IRT) että tullimaksu.

Miten tullimaksu lasketaan?

Maksat tullinalaisista tuotteista kiinteämääräisen tullimaksun, mutta vain siitä määrästä, joka ylittää henkilökohtaisen sallitun määrän. Jos esimerkiksi palaat ulkomailta niin, että mukanasi on 200 USD arvosta tuotteita, sisältäen kaksi litraa alkoholia, et joudu maksamaan tullimaksuja yhdestä litrasta, sillä se sisältyy henkilökohtaiseen sallittuun määrääsi. Toisesta litrasta joudut maksamaan tullimaksua 3 prosenttia sekä mahdollisen maan sisäisen veron (IRT).

Yhteinen ilmoitus viittaa samassa taloudessa asuvien ja yhdessä Yhdysvaltoihin palaavien perheenjäsenten yhteiseen tulli-ilmoitukseen. Perhe voi yhdistää kaikki ostoksensa ulkomailta hyödyntääkseen yhdistettyä kiinteämääräistä tullimaksutaksaa. Sillä ei ole merkitystä, kuka omistaa kyseisen tuotteen. Esimerkiksi yhdessä matkustava neljän hengen perhe yhdistää ostoksensa ja maksaa kiinteämääräistä tullimaksua 4 000 USD, jos kaikki heidän ostoksensa ovat kiinteämääräisen tullimaksun alle kuuluvia ostoksia. Ostosten kokonaissumma pyöristetään lähimpään dollarisummaan.

Onko tupakkatuotteiden kohdalla eroja?

Yli 21-vuotiaat Yhdysvalloissa vierailevat sekä asuvat, jotka ovat joko käymässä tai palaamassa ulkomailta, voivat kantaa mukanaan tupakkatuotteita siinä määrin, mitä henkilökohtainen sallittu määrä mahdollistaa. Tupakan kohdalla matkustajalla saa olla mukanaan korkeintaan 200 savuketta ja 100 sikaria. Kävijä tai asukas, joka tullaa 400 aiemmin vietyä savuketta ja todistaa, että kyseiset savukkeet ovat amerikkalaisia palaavia tuotteita (AGR-tuote), voi saada luvan saapua Yhdysvaltoihin AGR-tuotteiden kanssa maksamatta tullimaksuja. Kaikki tupakkatuotteet, jotka ylittävät henkilökohtaisen sallitun määrän, takavarikoidaan ja otetaan säilöön, niistä annetaan rangaistus ja ne tuhotaan. Useimmat Yhdysvalloissa kävijät sekä asukkaat ostavat tupakkatuotteita verovapaista kaupoista, kansainvälisesti toimivilta laivoilta tai kaupoista ulkomailla. Nämä tuotteet on merkitty esimerkiksi seuraavanlaisilla merkinnöillä: "Tax Exempt. For Use Outside the United States," tai "U.S. Tax Exempt For Use Outside the United States." Toisin sanoen, tuotteet ovat verottomia ja tarkoitettu käyttöön Yhdysvaltain ulkopuolella.

Jokainen kävijä tai palaava asukas on oikeutettu esimerkiksi korkeintaan 800 USD arvoiseen verovapaaseen tuontiin aina 31 päivän aikana. Henkilön on oltava oleskellut Yhdysvaltain aluerajojen ulkopuolella vähintään 48 tuntia. Yhdysvaltain neitsytsaaret tekevät tähän poikkeuksen. Mikäli kävijä tai asukas saapuu naapurivaltiosta, jolla on vapaa-alue tai vapaasatama, on hänen oltava oleskellut Yhdysvaltain aluerajojen ulkopuolella korkeintaan 24 tuntia.

Alkoholijuomat

Ulkomaalainen kävijä tai palaava Yhdysvaltain asukas, jolla on mukanaan alkoholijuomia, on oikeutettu tuomaan verovapaasti yhden amerikkalaisen litran (33,8 fl.oz.). Matkustajan on kuitenkin oltava vähintään 21-vuotias, juomien on oltava henkilökohtaiseen käyttöön, ei myyntiin, ja kyseisten juomien on oltava laillisia kävijän lopullisessa päämäärässä tai asukkaan kotiosavaltiossa.

Liittovaltion lakien mukaan voit tuoda mukanasi litran verran alkoholijuomia verottomasti, kunhan ne ovat henkilökohtaiseen käyttöön. Joissakin osavaltioissa matkustaja voi tuoda mukanaan enemmän kuin litran, mutta hänen on maksettava kaikki sovellettavat verot, kuten IRT ja tullimaksut.

Liittovaltion lainsäädäntö ei määritä rajaa sille määrälle, jonka voit tuoda mukanasi verovapaan määrän lisäksi, mutta epätavallisia määriä voidaan pitää merkkinä siitä, että olet tuomassa tuotetta muuhun tarkoitukseen, kuten jälleenmyyntiin. Tällöin CBP soveltaa Yhdysvaltain alkoholi-, tupakka-, ampuma-ase- ja räjähdeasioita käsittelevän viranomaisen lakeja, sääntöjä ja säädöksiä. Virkailijoilla on valtuudet päättää, että tuotavat tuotteet ovat kaupallista tarkoitusta varten. Tämä päätös tarkoittaa, että sinun on saatava lupa ja haettava juomien virallista maahantuontia, mikäli haluat saada ne takaisin.  

Osavaltion lainsäädäntö voi myös rajoittaa alkoholimäärää, jonka voit tuoda mukanasi, jos sinulla ei ole lupakirjaa.  
Jos saavut Yhdysvaltoihin tällaisen osavaltion kautta, CBP soveltaa osavaltion lainsäädäntöä, vaikka se olisi liittovaltion säädöksiä tiukempi. Suosittelemme tarkistamaan ensin osavaltion viranomaisten asettamat rajoitukset henkilökohtaisten tuontimäärien suhteen ennen matkustamista. Tarkista myös, sovelletaanko tällaisiin tuotteisiin osavaltion lisäveroa.

Lyhyesti sanottuna alkoholi ja savukkeet voivat muodostaa osan 800 $ tai 1 600 $ verovapaudestasi maahan palatessasi samalla tavalla kuin mitkä tahansa muut ostokset, jos niiden määrä mahdollistaa verottoman käsittelyn. Ainoa ero muihin tuotteisiin nähden on se, että verottoman määrän ylittävistä savukkeista ja alkoholista veloitetaan veroa, vaikka henkilökohtainen verovapaa summasi ei kokonaisuutena olisikaan täyttynyt tai ylittynyt. Jos henkilökohtainen verovapaa summasi on esimerkiksi 800 $ ja palaat ulkomailta mukanasi vain kolme litraa viiniä, ei muita tuotteita, kaksi litraa viiniä on tullimaksun alaista, ja siitä on myös maksettava IRT-vero. Huomaathan myös, että liittovaltion lainsäädäntö ei salli sitä, että yritykset lähettäisivät kuluttajille alkoholijuomia postilla Yhdysvaltain sisällä.

Tullimaksujen maksaminen

Henkilön, jolla on tullimaksuja maksettavanaan, pitäisi maksaa kyseinen summa Yhdysvaltain valuutassa. Joissakin Yhdysvaltain maahantulopisteissä hyväksytään MasterCard- sekä Visa-korttimaksut. Muutoin maksu voidaan suorittaa tarkalle summalle kirjoitetulla henkilökohtaisella sekillä, joka suoritetaan Yhdysvalloissa toimivasta pankista ja on maksettavissa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle. Tämä maksutapa vaatii henkilöllisyystodistuksen, kuten passin tai Yhdysvaltain ajokortin esittämistä. Huomaa, että CBP ei hyväksy sekkejä, jotka edellyttävät toisen osapuolen hyväksyntää. Kolmas maksutapa on käyttää maksuosoitusta tai matkasekkiä, jos CBP:lle maksettava summa ei ylitä 50 $ summaa.

Yhteenveto

Matkustajan on syytä tutustua Yhdysvaltain lainsäädäntöön, joka koskee tullimaksujen maksamista. Tämä auttaa varmistamaan sen, että matkustaja ei koe yllätyksiä mahdollisista lisäkuluista tai sakoista, joita hän joutuu maksamaan rajalla Yhdysvaltoihin saapuessaan.

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa