Miten voi nopeuttaa matkaa Yhdysvaltoihin? (saapumiset ja lähdöt)

Julkaistu: Apr 27, 2022, Muokattu: Apr 27, 2022 | Tunnisteet: USA:n viisumivaatimukset, ESTA-vaatimukset

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota Yhdysvalloissa vieraileville tietoa, joka auttaa nopeuttamaan saapumista Yhdysvaltoihin. Artikkeli käsittelee useita eri aiheita varauksesta ja lentovalmisteluista saapumiseen Yhdysvaltain rajalle.

Hae ESTA-lupaa tai viisumia

Yhdysvalloissa vieraileva ulkomaalainen tarvitsee joko Yhdysvaltain viisumin tai ESTA-luvan voidakseen saapua maahan. Jos sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi, kannattaa sinun harkita ESTA-luvan hakemista. ESTA-lupa on viisumivapaus, jonka avulla ihmiset yli 39 maasta voivat saapua Yhdysvaltoihin turismi- tai työmatkatarkoituksessa korkeintaan 90 päivää kestävälle käynnille. ESTA-lupa on sähköisesti liitetty passiisi, ja sen voi saada verkossa. Jos et ole oikeutettu ESTA-lupaan tai ESTA-hakemuksesi on hylätty, sinun tarvitsee hakea Yhdysvaltain viisumia, mikäli haluat vierailla Yhdysvalloissa. Viisumin saamiseksi sinun on lähetettävä sähköinen lomake nimeltä DS-160, sekä osallistuttava haastatteluun suurlähetystössä tai konsulaatissa sellaisessa maassa, jonka kansalainen tai asukas olet.

Varaa liput ennakkoon

Kun olet tehnyt päätöksen matkaohjelmasta, sinun kannattaa varata lentoliput. Varauksen tekeminen varhaisessa vaiheessa takaa sen, että saat liput haluamallesi päivälle ja kellonajalle. Lentolippujen hinnat eivät yleensä vaihtele, pois lukien muutamaa viikkoa ennen lähtöä, jolloin hinta voi joko nousta tai laskea kysynnästä riippuen. Työmatkailijoita kehotetaan tekemään varaus mahdollisimman aikaisin, sillä premium-lippujen hinnat yleensä nousevat lähempänä lennon ajankohtaa. Aikaisin tehty varaus takaa myös sen, että tarjolla on enemmän valinnanvaraa istuinpaikan suhteen koneessa.

Hoida majoitus etukäteen

Sinun pitäisi varata majoitus ennen saapumistasi Yhdysvaltoihin. Majoituksen varaaminen viime hetkellä voi johtaa pettymyksiin, jos tarjolla ei ole riittävästi vaatimuksiasi vastaavia vaihtoehtoja. Hotellit, motellit, kalustetut huoneistot ja P2P-majoitukset tarjoavat matkailijoille runsaasti vaihtoehtoja vastaamaan kaikkia budjetteja ja haluttua palvelutasoa. Mikäli kaupungissa on tiettynä aikana suuria tapahtumia, soveltuvan majoituksen löytäminen voi olla haastavaa. Siksi etukäteen tehty varaus poistaa sen riskin, että sinulla ei olisi majapaikkaa Yhdysvalloissa oleskellessasi.

Huolehdi terveyteen liittyvistä asioista

Mikäli sinulla on jonkinlainen lääkitys, osta lääkettä riittävästi koko matkan ajaksi. Sinun kannattaa myös ottaa mukaasi lääkkeitä tarvittavaa määrää enemmän siltä varalta, että paluusi kotimaahan viivästyy. Useimmiten lääkkeiden on oltava alkuperäisissä pakkauksissaan ja mukana on oltava reseptin tiedot, kuten lääkärin kirjoittama lääkemääräys, jos kyseinen lääke on Yhdysvalloissa valvottu aine. Samalla kannattaa tarkistaa, että rokotuksesi ovat ajan tasalla, ja että et tarvitse lisärokotteita ennen Yhdysvaltoihin saapumista. Maailman terveysjärjestö suosittelee seuraavia rokotteita: hepatiitti A, hepatiitti B, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, polio, aivokalvontulehdus, Dtap, vesirokko, vyöruusu, keuhkokuume ja influenssa. Kaikkia näitä rokotteita ei vaadita Yhdysvaltoihin pääsemiseen, mutta ne voivat olla hyvä ajatus, jos matkustat paikkaan, jossa tautiriski on olemassa. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, mitkä rokotteet sinun pitäisi ottaa. Mikäli sinulla on ruokavaliorajoituksia tai allergioita, muista ilmoittaa lentoyhtiölle asiasta etukäteen, jotta yhtiö osaa varautua ja hankkia sinulle turvallista ruokaa ja juotavaa.

Käsimatkatavaralaukun pakkaaminen

Tässä on kyse laukusta tai repusta, jonka otat mukaasi lentokoneeseen. Tähän laukkuun ei saa laittaa kaikkea, joten varmista, että olet ymmärtänyt käyttämäsi lentoyhtiön säännöt. Laita laukkuun matka-asiakirjat, henkilöllisyystodistus, liput ja maihinnousukortit, luottokortit, käteinen raha, sairaus- ja matkavakuutuskortit, lääkkeet sekä matkapuhelin ja laturi. Saatat myös haluta ottaa mukaan jotakin luettavaa sekä vaihtovaatteita lentokoneen ilmastosta riippuen. Mikäli aiot ottaa nesteitä mukaasi koneeseen, niiden on noudatettava 3-1-1-sääntöä. Tämä tarkoittaa, että kunkin pullon on oltava kooltaan korkeintaan 100 ml, niiden kaikkien on sovittava 1 litran suljettavaan muovipussiin, ja kullakin matkustajalla saa olla vain yksi tällainen pussi. Jotkut lentokentät sallivat matkustajille kuitenkin lisäpusseja, jos ne ovat lääkkeitä varten.

Ruumaan menevän laukun pakkaaminen

Ruumaan menevien matkatavaroiden osalta on yleensä rajoituksia laukkujen määrässä, paitsi jos olet valmis maksamaan lisämaksuja matkatavaroista. Pakkaa tehokkaasti vähentääksesi matkatavaroista syntyviä kuluja ja matkallasi kantamiesi laukkujen määrää. Huomioi vaarallisia tavaroita koskevat rajoitukset, varsinkin helposti syttyvien tavaroiden sekä sellaisten tavaroiden kohdalla, jotka aiheuttavat vaaraa lentokoneessa olevien ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. Mikäli elektroniikka on sallittua, kannattaa laitteet sijoittaa matkatavaroissa päällimmäiseksi, jotta lentokentän turvallisuusvirkailijat voivat helposti tarkistaa ne.  

Ennen lentokentälle saapumista

Matkustuspäivänä kannattaa saapua lentokentälle ajoissa ja kiinnittää huomiota mahdollisiin kuulutuksiin tai hälytyksiin siltä varalta, että lentoosi kohdistuu muutoksia. Yleinen suositus on saapua lentokentälle kaksi tuntia ennen lennon lähtöä, vaikkakin saatat haluta varata itsellesi hieman enemmänkin aikaa, jos saavut Yhdysvaltoihin mistä tahansa muualta kuin Pohjois-Amerikasta. Mikäli haluat jouduttaa matkaasi entisestään, voit harkita lähtöselvityksen tekoa verkossa tai aikaisempaa pääsyä koneeseen. Mikäli sinulla on jokin sairaus tai vamma, ilmoita asiasta lentoyhtiölle, jotta asiaan on voitu varautua.

Lähtöselvitysterminaalissa

Tiettyjä asioita on syytä pitää mielessä lähtöselvitysterminaaliin saavuttaessa. Varmista, että sinulla on passi tai matkustusasiakirja, sekä maihinnousukortti joko puhelimessasi tai tulostettuna. Turvatarkastuksen läpi kulkiessasi sinun on otettava nesteet ja sähkölaitteet laukustasi ja laitettava ne laatikkoon tarkastuspisteellä. Saatat joutua riisumaan myös kenkäsi ja korusi, ja ne saatetaan laittaa kulkemaan röntgen-laitteen läpi. Kun olet kulkenut turvatarkastuslaitteiden läpi, voit kerätä tavarasi ja siirtyä kohti oikeaa terminaalia.

Yhdysvaltoihin saavuttaessa

Kun matkustat Yhdysvaltoihin toisesta maasta, sinun on kuljettava saapuessasi tullin läpi. On tärkeää, että passisi ja täytetyt tullilomakkeet ovat nopeasti saatavilla, jolloin pääset kulkemaan tullin läpi nopeammin. Tullista päästyäsi voit jatkaa hakemaan laukkusi ja suunnata kohti päämäärääsi.

Yhteenveto

Tämä artikkeli tarjosi yhteenvedon eri seikoista, joita Yhdysvaltojen matkaa suunnittelevan matkustajan on syytä huomioida. Artikkelissa käsiteltiin niin matkasuunnitelman tekoa, pakkaamista, lentämistä kuin Yhdysvaltain rajalle saapumista. Nopeuttamalla matkustamiseen liittyviä asioita sinulle jää enemmän aikaa nauttia vierailustasi Yhdysvalloissa.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa