Miten Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos käyttää ESTA-hakemukseni sosiaalista mediaa koskevia tietoja?

Julkaistu: Sep 21, 2020, Muokattu: Sep 21, 2020 | Tunnisteet: ESTA-lomake, ESTA-tietosuoja

Johdanto

ESTA-hakemuslomakkeella on useita kysymyksiä, jotka ovat vapaaehtoisia. Yksi näistä kysymyksistä koskee sosiaalisen median tilitietoja. Tämä kysymys tarjoaa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle (CBP) tarkistuspisteen, josta se voi tarkistaa hakijan tietojen täsmäämisen vaihtoehtoisesta lähteestä verrattuna niihin, joita CBP:llä on käytettävissään.

Miksi minua pyydetään antamaan tiedot sosiaalisen median tileistäni?

CBP käyttää tätä kysymystä tunnistaakseen matkaajia, jotka muodostavat uhan Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Sosiaalisen median tileiltäsi saatetaan seuloa viestejä tai muuta toimintaa, joka saattaa kertoa sympatioistasi tiettyjä aatteita, ryhmiä tai uskomuksia kohtaan. CBP saattaa myös käyttää sosiaalisen median tilejäsi henkilöllisyytesi, työllisyystilanteesi, aiempien matkojesi, kansalaisuuksiesi, asuinpaikkasi tai muiden tietojen vahvistamiseen. Tämän jälkeen CBP käyttää näitä tietoja osana ESTA-hakemuksen tarkasteluprosessia, varsinkin, jos hakemuksesi tarkastetaan manuaalisesti. Tässä esimerkkilista erilaisista tiedoista, joita sosiaalisen median tileiltä yleensä voidaan saada: etunimi, sukunimi, vieraillut paikat, työllisyystiedot, asuinmaa, osoite, poliittiset vakaumukset, vanhempien ja muiden perheenjäsenten nimet, rikoshistoria, kansalaisuudet, sosiaalisen median yhteydet, reaktiot sosiaalisen median yhteyksiin, kuten tykkäykset, ei-tykkäykset ja muut reaktiot.

Vaikuttavatko sosiaalisen median tietoni ESTA-hakemukseni tulokseen?

Hakijan sosiaalisen median tiedoilla voi olla vaikutusta siihen, kuinka todennäköisesti ESTA-lupa hyväksytään. Sosiaalisen median tilitiedot avustavat CBP:tä hakemuksesi tarkastelussa, sillä niiden avulla voidaan vahvistaa ja kerätä lisätietoja, jotka tukevat ESTA-hakemuksen hylkäämistä tai hyväksymistä. Jos sosiaalisen median tilien tiedot eivät vastaa mitään tietoja, jotka olet antanut ESTA-hakemuksessasi, on mahdollista, että tällä on vaikutusta CBP:n päätökseen, mikäli ESTA-hakemuksesi käsitellään manuaalisesti.

Mitä tietoja CBP pystyy tarkastelemaan sosiaalisen median tileiltäni?

Se, mitä tietoja CBP kykenee tarkastelemaan, riippuu kullekin jakamallesi sosiaalisen median tilille määrittämistäsi yksityisyysasetuksista. Jos yksityisyysasetuksesi eivät salli julkista tarkastelua, silloin CBP todennäköisimmin ei pysty tarkastelemaan sosiaalisen median tilin tietoja, paitsi jos se pyytää tietojen jakamista sosiaalisen median sivustoa ylläpitävältä yritykseltä tai yksilöltä.

Miten ESTA-hakemukseni tietoja käsitellään?

Kaikkia ESTA-hakemukselle annettuja tietoja, mukaan lukien sosiaalisen median tilitiedot, käsitellään ESTA:n tietosuojakäytännön mukaisesti. Tietojen käsittelyä on selvennetty ESTA System of Records Notice (SORN) ja Privacy Impact Assessment (PIA) -asiakirjoissa. Jos et hyväksy tietosuojakäytäntöä, voit jättää vapaaehtoiset tiedot pois ESTA-lomakkeelta, kuten sosiaalisen median tilitiedot. Sinun on silti vastattava kaikkiin ESTA-lomakkeen pakollisiin tietoihin, sillä muutoin et pysty matkustamaan viisumivapausohjelman (VWP) nojalla, jos et ole lähettänyt täytettyä ESTA-hakemusta ja saanut hyväksyttyä lupaa.

Yhteenveto

Vaikka sosiaalisen median tilitiedot ovat vapaaehtoisia, hakijoita neuvotaan antamaan tiedot sosiaalisen median tileistään, mikäli se heistä tuntuu helpolta. Näiden tietojen antamisella ei pitäisi olla suurta vaikutusta ESTA-luvan hylkäämisen tai hyväksymisen todennäköisyyteen, mutta ne voivat auttaa CBP:tä määrittämään mahdollisia turvallisuusuhkia, mikäli hakemus tarkastetaan manuaalisesti. Kaikkien ESTA-hakijoiden tietoja käsitellään CBP:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti, joten hakijoiden on syytä olla tietoisia mahdollisista ehdoista, joiden kanssa he eivät ole samaa mieltä, antaessaan sosiaalista mediaa koskevia tietoja.