Miten tartuntatauteja koskeva kysymys vaikuttaa ESTA-hakemukseen?

Julkaistu: Dec 17, 2019, Muokattu: Dec 17, 2019 | Tunnisteet: ESTA-kysymykset, ESTA-kelpoisuus

Johdanto

Yksi ESTA-lomakkeen yhdeksästä kelpoisuuskysymyksestä käsittelee hakijan tartuntatautihistoriaa. Näiden kysymysten tarkoitus on auttaa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitosta (CBP) arvioimaan, onko hakija turvallisuusriski Yhdysvalloille. Ensimmäinen kysymys, johon sinun on vastattava, koskee sitä, onko sinulla jokin fyysinen tai henkinen sairaus. Tähän on myös ilmoitettava, mikäli olet huumeriippuvainen, huumeiden väärinkäyttäjä tai kannat tartuntatautia. Vaikka flunssa tai tavallinen vilustuminen ei vaikuta kelpoisuuteesi ESTA-luvan saamisen suhteen, vakavammat tartuntataudit saattavat estää pääsysi Yhdysvaltoihin.

Mikä on tartuntatauti?

Tartuntatautia määriteltäessä on ensiksi otettava huomioon tapa, jolla tauti leviää. Tartuntatauti on sairaus, joka leviää helposti ihmisestä toiseen. Tämä saattaa tapahtua

  • ilmassa leviävän viruksen myötä
  • veren ja muiden ruumiinnesteiden kautta
  • hyönteisten puremien välityksellä

Toiseksi on huomioitava sairauden vaikutus kansanterveyteen. Monet taudit ovat sellaisia, että ne eivät ole peruste estää henkilöä saapumasta Yhdysvaltoihin, vaikka tauti leviääkin helposti. Yleinen virhe on, että hakija vastaa tähän kysymykseen ”kyllä”, vaikka hänellä on vain yskä, flunssa tai vilustuminen. Vaikka tavallinen flunssa todellakin leviää helposti ihmisestä toiseen, kyseessä on lievä sairaus, joka ei muodosta merkittävää terveysriskiä väestölle, eikä sitä pidetä tartuntatautina tässä asiayhteydessä.

Monia sairauksia ei tarttuvuudestaan huolimatta pidetä esteenä saapua Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman nojalla. Tämänhetkinen tartuntatautilistan laati Dept of Health and Human Services vuonna 2008, Tom Lantosin ja Henry J. Hyden vuoden 2008 United States Global Leadership Against HIV/AIDS, Tuberculosis, and Malaria Reauthorization Act -säädöksen pohjalta, jonka Yhdysvaltain presidentti allekirjoitti heinäkuussa 2008. Mikäli sinulla on jokin seuraavista sairauksista, sinun pitäisi vastata ESTA-hakemuksessasi tähän kysymykseen ”kyllä”:

  • tuberkuloosi (aktiivinen)
  • kuppa (tartuntavaihe)
  • Lymphogranuloma venereum
  • Granuloma inguinale
  • lepra, tarttuva
  • pehmeä sankkeri
  • tippuri

Jos olet aiemmin sairastanut jotakin näistä sairauksista, mutta sairaus on parantunut eikä ole enää tarttuva, voit antaa kielteisen vastauksen ESTA-hakemukseesi, mutta saatat joutua toimittamaan lääketieteellisiä todisteita siitä, että tautisi ei ole enää tarttuva.

HIViä ei enää määritellä tartuntataudiksi

Vuosina 1993-2010 HIV määriteltiin tartuntataudiksi, minkä vuoksi sitä pidettiin perusteena kieltää maahantulo. Tämä tarkoitti, että kyseisenä aikana HIV-positiivisten ESTA-hakemukset hylättiin pelkästään HIV-diagnoosin vuoksi. Tammikuun 4. päivästä, 2010 lähtien HIV:tä ei kuitenkaan enää ole sisällytetty tartuntatautien listalle, joten jos olet HIV-positiivinen, sinun ei katsota sairastavan tartuntatautia. Lääkärit eivät enää suorita HIV:n vasta-ainetestiä osana lääkärintutkimusta, mutta sinulle saatetaan silti esittää kysymyksiä, joiden perusteella lääkärisi toteaa sinun olevan HIV-positiivinen. Sinun ei tarvitse kertoa HIV-diagnoosistasi, mutta sinun on syytä vastata aina kaikkiin terveyttäsi koskeviin kysymyksiin rehellisesti.

Jos myöhemmin harkitset työluvan hakemista (green card), HIV-diagnoosisi saatetaan silti huomioida, sillä se saattaa vaikuttaa siihen, tarvitsetko valtion apua, mikä taas voi olla peruste työlupahakemuksen hylkäämiselle. Lisäksi HIV-positiivisuus voidaan lukea perusteeksi hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista, mikäli hakijan terveys olisi vaarassa, jos hän palaisi lähtömaahansa.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa matkailijoille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin meritse tai ilmateitse loma-, liike- tai kauttakulkumatkalle alle 90 päivän ajaksi.

Hae ESTA-lupaa