Miten ESTA tunnistaa turvallisuusriskit?

Julkaistu: Dec 30, 2019, Muokattu: Dec 30, 2019 | Tunnisteet: Rajaturvallisuus, ESTA-vaatimukset, ESTA-kelpoisuus

Johdanto

Viisumivapausohjelman (VWP) turvallisuutta on tehostettu vuodesta 2008 lähtien ESTA-luvan käyttöönotolla, joka antaa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitokselle (CBP) mahdollisuuden seuloa mahdollisia matkustajia havaitakseen mahdolliset turvallisuusriskit ennen kuin kyseiset henkilöt nousevat Yhdysvaltoihin matkalla olevaan alukseen. ESTA tasapainottaa viisumivapaan matkustamisen aiheuttamia vaaroja ja riskejä tarjoamalla lisäturvaa. Etukäteen suoritettu seulonta antaa myös DHS:n henkilökunnalle mahdollisuuden keskittää voimansa siihen pieneen määrään matkustajia, jotka saattavat olla uhaksi.

Kuinka ESTA seuloo matkustajia?

Ohjelman käyttöönoton jälkeen CBP on hyväksynyt miljoonia ESTA-hakemuksia, mutta yli 4 000 hakemusta on hylätty, kun seulontaa on suoritettu Yhdysvaltain hallituksen tunnettuja tai epäiltyjä terroristeja sisältävän seurantalistan perusteella. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto (DHS) on tällä hetkellä erityisen huolissaan Syyriasta palaavista ulkomaisista taistelijoista. Vaikka tiedossa ei ole tietoja, joiden perusteella ISIS, ISIL tai muut Syyriassa toimivat terroristiryhmät olisivat suunnittelemassa tulevia iskuja Yhdysvaltoihin, viimeisen kolmen vuoden aikana satoja ulkomaalaisia taistelijoita on matkustanut Syyriaan niin Euroopan maista kuin Yhdysvalloista, ja he saattavat nyt suunnitella paluutaan. Heillä saattaa hyvinkin olla eurooppalainen tai Yhdysvaltain passi sekä muita kelvollisia matkustusasiakirjoja.

Mitkä ovat viimeaikaiset ESTA-tietoturvaparannukset?

Vastatakseen tähän kasvavaan huoleen DHS on kohentanut viisumivapausohjelman turvallisuutta tekemällä ESTA-lupaan parannuksia. Mahdollistaen edelleen viisumivapaan matkustamisen Yhdysvaltoihin, nämä parannukset kohentavat CBP:n kykyä seuloa matkustajia ja käsitellä palaavien ulkomaalaisten taistelijoiden ongelmaa. Hakijoita pyydetään nykyään antamaan lisätietoja ESTA-lupaa hakiessaan, kuten:

 • vanhempien nimet
 • muut nimet, salanimet tai muiden maiden kansalaisuudet
 • yhteystiedot (puhelin, sähköposti, yhteyshenkilöt)
 • kansallinen henkilötunnus (mikäli saatavilla)
 • syntymäpaikka
 • tiedot työllisyystilanteesta (mikäli saatavilla)

Näiden lisäkysymystenkään kanssa ESTA ei ole sama asia kuin sähköinen viisumi. ESTA-luvan hakeminen on edelleen huomattavasti yksinkertaisempi prosessi kuin B1- tai B2-viisumin hakeminen, joka sisältää biometristen ja elämänkerrallisten tietojen toimittamista sekä haastattelun Yhdysvaltain konsulaatin virkailijan kanssa. Riippumatta turvallisuustoimenpiteiden lisääntymisestä, Yhdysvaltoihin haluavien matkustajien määrä jatkaa kasvamistaan.

Mitä tietokantoja tai turvajärjestelmiä ESTA käyttää päättäessään, onko hakija kelpoinen?

Viisumivapausohjelmassa mukana olevien maiden on jaettava tietoja ja tehtävä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Maan VWP-tila tarkastetaan kahden vuoden välein, jolloin maan käyttämät turvatoimenpiteet sekä terrorisminvastaiset toimenpiteet arvioidaan. Kun haet ESTA-lupaa verkossa, järjestelmä tarkistaa välittömästi hakijoiden antamat tiedot monista tietokannoista, kuten TSDB (Terrorist Screening Database, terroristien seulontatietokanta), tiedot kadonneista ja varastetuista passeista, SLTD (INTERPOLin varastettujen ja kadonneiden matkustusasiakirjojen tietokanta), viisumivapausohjelman aiemmat hylätyt päätökset, viisumien hylkäämiset, nopeutetut poistumiset maasta sekä julkisen terveydenhuollon arkistot, kuten CDCP (Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset), tarkistaakseen onko yksilöllä tartuntatauti, joka muodostaa uhan kansanterveydelle.

Mitä riskejä tyypillisesti käytetään määrittämään hakijan kelpoisuus?

Kun haet ESTA-lupaa, sinun pitää vastata kyllä tai ei 9 kysymykseen, joiden avulla määritetään, oletko kelpoinen saamaan luvan. Kysymysten sisältö:  

 • onko sinulla fyysinen tai henkinen sairaus
 • onko sinulla tartuntatauti
 • oletko huumausaineiden väärinkäyttäjä tai oletko rikkonut laittomia huumeita koskevaa lainsäädäntöä
 • onko sinua koskaan pidätetty ihmiseen tai omaisuuteen kohdistuvan rikoksen vuoksi
 • aiotko osallistua tai oletko koskaan osallistunut terroristitoimintaan
 • oletko koskaan tehnyt petosta saadaksesi itsellesi viisumin tai jonkun muun puolesta
 • onko viisumiasi tai pääsyäsi Yhdysvaltoihin aiemmin kielletty
 • oletko koskaan etsinyt työtä ilman asianmukaista viisumia tai etsitkö töitä nyt, oletko koskaan ylittänyt viisumisi sallimaa oleskeluaikaa
 • oletko matkustanut tällä hetkellä riskilistalla oleviin maihin 1. maaliskuuta 2011 jälkeen, kuten Iraniin, Syyriaan, Somaliaan ja Jemeniin.

Mikäli hakija vastaa kyllä johonkin näistä kysymyksistä, hänen hakemuksensa tullaan erittäin todennäköisesti hylkäämään.

 

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa