Mitä sääntöjä ESTA-lupaan liittyy?

Julkaistu: Jul 03, 2019, Muokattu: Jul 25, 2019 | Tunnisteet: ESTA-tukikelpoisuus, ESTA-voimassaolo, ESTA-säännöt

ESTA on matkustuslupa, jonka avulla kelpoiset matkustajat voivat vierailla Yhdysvalloissa liikeasioissa, huvimatkoilla, lääketieteellisten hoitojen vuoksi, läpikulkumatkalla tai jonkin muun väliaikaisen tarkoituksen vuoksi ilman viisumin anomista. Luvan voi saada verkossa suhteellisen helposti verrattuna Yhdysvaltain viisuminhakuprosessiin. Ulkomaisten vierailijoiden on oltava tietoisia ESTA-luvan käyttämiseen liittyvistä rajoituksista ennen Yhdysvaltoihin matkustamista. ESTA-luvan käyttöön liittyy seuraavia sääntöjä:

  1. Luvan kesto – ESTA-lupaa voi käyttää vain, jos se on voimassa sinä päivänä, jolloin henkilö matkustaa Yhdysvaltoihin. ESTA myönnetään kahden vuoden ajalle tai passin vanhenemiseen saakka, riippuen siitä, kumpi näistä tapahtuu aiemmin. ESTA voi vanhentua matkailijan ollessa Yhdysvalloissa ilman, että sillä on vaikutusta maahanpääsyyn, mutta muut ESTA-luvan avulla matkustamiseen liittyvät säännöt ovat silti voimassa, erityisesti oleskelun kestoa, tietojen muutoksia ja matkan tarkoitusta koskevat säännöt.  
  2. Oleskelun kesto – ESTA-lupaa voi käyttää useisiin visiitteihin, joiden kesto on kokonaisuudessaan korkeintaan 90 päivää. Mikäli matkailija haluaa oleskella Yhdysvalloissa yli 90 päivää, hänen on saatava matkan tarkoitusta vastaava viisumi. Mikäli matkailija oleskelee Yhdysvalloissa yhteensä yli 90 päivää 12 kuukauden aikana, tai 90 päivää yhdellä käynnillä, on todennäköistä, että hän tarvitsee viisumin.
  3. Tietojen muutos – Uuden passin tai kansalaisuuden saaminen sekä sukupuolen tai nimen muutos kumoaa hakijan olemassa olevan ESTA-luvan, jolloin on saatava uusi ESTA-lupa. Jokainen ESTA on linkitetty passin biometrisiin tietoihin, joten kun yksikin näistä ominaisuuksista muuttuu, aiemmin hyväksytty tai hylätty ESTA mitätöityy.
  4. Matkan tarkoitus – Matkailijat voivat käyttää ESTA-lupaa huvimatkoihin, kuten ystävien ja sukulaisten luona vierailuun, lomiin, lääketieteellisten hoitojen saamiseen sekä lyhyihin kursseihin, joista ei saa opintopisteitä yliopistolle. ESTA-lupaa voidaan käyttää myös liiketoimintaan liittyviin tarkoituksiin, kuten sopimuksen neuvotteluun, työhön liittyviin tapahtumiin osallistumiseen, liiketapaamisten järjestämiseen sekä kuolinpesän selvittämiseen. ESTA-lupaa voi käyttää myös läpikulkutarkoitukseen, jolloin matkailija pysähtyy Yhdysvalloissa matkallaan toiseen kohteeseen, joka ei kuulu Yhdysvaltoihin. ESTA-lupaa ei voi käyttää tulojen tai työn saamiseen Yhdysvalloista, ammatti- tai yliopisto-opintoihin tai muihin tarkoituksiin, kuten sijoittamiseen.

ESTA-säännöt asettavat matkailijoille rajoituksia matkan tarkoitukselle, jotta voidaan varmistaa, että kävijät eivät aiheuta turva- tai taloudellista riskiä Yhdysvaltain kansalaisille tai pysyville asukkaille. Näistä säännöistä huolimatta ESTA on edelleen monikäyttöinen ja kätevä matkustuslupa, joka antaa lähes samat edut kuin Yhdysvaltain viisumi, mutta jonka hankkiminen ei ole läheskään yhtä työlästä.

Jos sinulla on viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passi ja haluat saada ESTA-luvan huvimatkaa, liikematkaa, lääketieteellistä hoitoa tai läpikulkumatkaa varten, aloita hakemuksen täyttäminen. Muissa tapauksissa käy katsomassa usein kysytyt kysymykset saadaksesi lisätietoja ESTA-luvasta.

Hae ESTA