Matkustajat, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maateitse, tarvitsevat nyt ESTA-todistuksen

Julkaistu: Oct 15, 2022, Muokattu: Oct 15, 2022 | Tunnisteet: ESTA-hakemus vireillä, Rajaturvallisuus, ESTA-vaatimukset

Huhtikuun 7. päivänä, 2022, Tulli- ja rajavartiolaitos (Customs and Border Protection, CBP) päivitti Viisumivapausohjelman (VWP) vaatimuksia, jotka koskevat Yhdysvaltoihin maateitse saapuvia matkustajia.

Milloin ESTA-lupa vaaditaan viisumivapausohjelman nojalla matkustavilta matkustajilta, jotka saapuvat maahan maateitse?

Lokakuun 1. päivästä, 2022, lähtien kaikilla Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla – ilmateitse, meriteitse ja nyt myös maateitse – on oltava hyväksytty ESTA-lupa ennen kuin saapuminen rajan yli sallitaan. Aiempina vuosina ESTA-lupa vaadittiin vain niiltä viisumivapausmatkustajilta, jotka saapuivat Yhdysvaltoihin ilma- tai meriteitse.

Mikä on ESTA-lupa?

ESTA tulee sanoista Electronic System for Travel Authorization, eli sähköinen matkustuslupa. Kyseessä on CBP:n käyttämä järjestelmä, jossa matkustajat esiseulotaan ennen kuin heidän annetaan saapua Yhdysvaltoihin. ESTA-luvan tavoitteena on parantaa kaikkien matkustajien turvallisuutta. On tärkeää huomata, että ESTA ei ole viisumi.

Mitä etua ESTA-luvasta on?

Hyväksyttyä ESTA-lupaa voidaan käyttää matkailu-, työ- ja läpikulkutarkoituksiin Yhdysvalloissa korkeintaan 90 päivän ajalta käyntiä kohden. ESTA-luvan voimassaoloaika on kaksi vuotta tai passin vanhenemiseen saakka, kumpi tuleekaan ensin. ESTA-lupaa voi käyttää useampaan saapumiseen, joten sinun ei tarvitse hakea lupaa uudelleen, jos sinulla on olemassa oleva hyväksytty ESTA-lupa. Jokainen viisumivapausohjelman nojalla matkustava matkustaja tarvitsee hyväksytyn ESTA-luvan iästä riippumatta.

Lisäksi on muutamia lisävaatimuksia, jotka koskevat mahdollisia ESTA-luvan hakijoita, kuten passi- ja kansalaisuusvaatimuksia sekä puhdas tausta, kun on kyse maahanmuutto- ja rikoshistoriasta.

Milloin minun pitäisi hakea ESTA-lupaa?

Kaikkia matkustajia suositellaan hakemaan ESTA-lupaa vähintään 72 tuntia ennen Yhdysvaltoihin saapumista. Matkustustavasta riippuen on huomioitava tärkeitä seikkoja:

  • Jos saavut ilma- tai meriteitse, et pääse lennolle tai laivaan ilman hyväksyttyä ESTA-lupaa. Jos siis ESTA-lupasi hylätään viime minuutilla, saatat joutua hankalaan tilanteeseen joutuessasi siirtämään lentoja ja muuta matkaohjelmaasi.
  • Jos saavut maateitse, voit ajaa Yhdysvaltain rajalle, mutta et pääse rajan yli ennen kuin ESTA-lupasi on hyväksytty. Näin ollen saapuminen Yhdysvaltoihin kannattaa suunnitella etukäteen, jos ESTA-lupasi käsittelyssä kuluu täydet 72 tuntia. Jos ESTA-lupasi sen sijaan on hylätty, et pysty saapumaan Yhdysvaltoihin ilman viisumia, minkä saamisessa voi kulua useita viikkoja.

Poistuuko I-94-lomake?

Ei, I-94 vaaditaan edelleen maateitse saapuvilta matkustajilta. Muutos ei poista I-94-palkkiota (tällä hetkellä 6 $) eikä digitaalista lomaketta, joka matkustajien on edelleen täytettävä ennen rajan ylittämistä maateitse. CBP:llä on mobiilisovellus, jonka nimi on CBP One™, jota matkustajat voivat käyttää kirjatakseen saapumisen maateitse korkeintaan 7 päivää etukäteen. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi sekä Apple Storessa että Google Playssä. Sovellus näyttää myös matkustushistorian ja toimii tositteena I-94:n hankinnasta saavuttaessa Yhdysvaltoihin maateitse. Sovelluksen etuna on sen kätevyys, mutta matkustajat voivat silti hakea digitaalista I-94-lupaa käyttämällä CPB:n verkkosivustoa, mikäli he eivät halua ladata sovellusta mobiililaitteilleen.

Entä jos ESTA-lupani on hylätty – voinko silti saapua Yhdysvaltoihin maateitse?

Kyllä, voit silti saapua Yhdysvaltoihin maateitse, jos ESTA-lupasi on hylätty. Joudut kuitenkin hakemaan Yhdysvaltain viisumia, joka heijastaa käyntisi tarkoitusta parhaiten. Joudut edelleen myös hankkimaan I-94:n, joka on ennemminkin lomake matkan vaatimustenmukaisuudesta kuin toinen viisumi tai matkustuslupahakemus.

Yhteenveto

Tämä muutos vaatimuksissa antaa CBP:lle tehokkaamman tietojenkeruumenetelmän koskien viisumivapausohjelman matkustajia, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maateitse. Matkustajille aiheutuvaa lisävaivaa pidetään minimaalisena. ESTA-luvan hakeminen verkossa ja digitaalisen I-94-lomakkeen lähettäminen ennen saapumista rajalle säästää sekä matkustajan että CBP:n aikaa.

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa