ESTA-luvan hakeminen, jos olet juuri vaihtanut nimeäsi tai mennyt naimisiin

Julkaistu: Jan 29, 2021, Muokattu: Jan 29, 2021 | Tunnisteet: ESTA-kelpoisuus, ESTA-passi, Päivämääräinen passi

Vastanaineiden matkailijoiden, jotka suunnittelevat vierailevansa Yhdysvalloissa ESTA-luvan avulla, on syytä olla tietoisia siitä, miten nimen vaihtaminen tai naimisiin meneminen voi vaikuttaa hakemuksen täyttämiseen, varsinkin jos matkaaja on vaihtanut nimeään tai odottaa uutta passia. Seuraava artikkeli kertoo ESTA-luvan hakemisesta verkossa ns. post-dated passport -passilla ja auttaa hakijoita välttämään yleiset ongelmat.

Mikä on “post-dated passport”?

Henkilö, joka on menossa naimisiin ja suunnittelee matkaa ulkomaille seremonian jälkeen, voi hakea ns. “post-dated passport” -passia, joka myönnetään tulevalla sukunimellä ennen kuin häät on oikeasti pidetty, tai ennen kuin avioliitto on rekisteröity. Tämä on mahdollista joissakin maissa. Voit matkustaa olemassa olevalla passillasi tyttönimelläsi, mutta on suositeltavaa ottaa mukaan kopio avioliittotodistuksesta sekä tarkistaa, että maa, johon olet matkustamassa, pitää tyttönimelläsi myönnettyä passia kelvollisena.

Miten “post-dated passport” -passi on mahdollista saada?

Tärkein seikka post-dated passport -passia haettaessa on varata riittävästi aikaa. Ihanteellista olisi, että hakisit passia noin kolme kuukautta ennen avioliittoa, jotta prosessiin liittyvät mahdolliset ongelmat eivät muodostu esteeksi - jos hakemuksesi esimerkiksi osuu ajanjaksolle, jolloin kysyntä on suurempaa. Jos olet jättänyt asian viime tinkaan, paras vaihtoehtosi on matkustaa olemassa olevalla passillasi ja vaihtaa asiakirjasi uudelle nimellesi palattuasi.

Jos aika on vähissä, mutta olet silti päättänyt hankkia passin uudella nimelläsi, voit maksaa nopeutetusta palvelusta lisämaksun, mikäli sellainen on mahdollista. Käyttämällä nopeutettua palvelua saatat saada uuden passisi viikon sisällä, ehkä jopa nopeammin.

Muita harkittavia asioita

Henkilökohtaisesta tilanteestasi riippuen on olemassa muutama muu huomioitava seikka, jotka saattavat vaikuttaa päätökseesi hakea post-dated passport -passia.

  • Kulut - mikäli nykyisessä passissasi on voimassaoloaikaa jäljellä useita vuosia, kannattaa muistaa että uusi passi maksaa 72,50 £ Yhdistyneen kuningaskunnan passin haltijoille, vaikkakin voit saada nykyisestä passistasi voimassaoloaikaa jopa yhdeksän kuukautta.
  • Muut matkasuunnitelmat - koska sinun on luovutettava nykyinen passisi hakemuksen yhteydessä, eikä post-dated passport -passisi ole voimassa ennen kuin avioliittosi jälkeen, et pysty matkustamaan ulkomaille kyseisen väliajanjakson aikana.
  • Jos häät peruuntuvat - jos häät peruuntuvat minkä tahansa syyn vuoksi, sinun on palautettava post-dated passport -passi passitoimistoon ja haettava uutta passia tyttönimelläsi.
  • Kaksoiskansalaisuus - Jo sinulla on kaksoiskansalaisuuden ansiosta jonkun muun maan passi Yhdistyneen kuningaskunnan passin lisäksi, on nimien täsmättävä passien kesken. Jos nimet eivät täsmää, huolehdi toisen maan passin tietojen muutoksesta ennen Yhdistyneen kuningaskunnan post-dated passport -passin hakemista.
  • Naimisiinmeno ulkomailla - et voi hakea post-dated passport -passia, jos menet naimisiin ulkomailla, koska tarvitset matkasi aloittamiseen ja päättämiseen tyttönimelläsi olevaa passia.

Voinko hakea ESTA-lupaa post-dated passport -passilla?

Post-dated passport -passia hakeneet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset eivät pysty hakemaan ESTA-lupaa ennen kuin passi astuu voimaan sinä päivänä, kun avioliitto rekisteröidään. Jos aikaa hääseremonian ja lentokentälle saapumisen välillä ei ole riittävästi, on suositeltavaa pyytää sukulaista tai ystävää hakemaan ESTA-lupaa puolestasi.

Mikäli toisen viisumivapausohjelman (VWP) jäsenmaan kansalainen on saanut luvan matkustaa Yhdysvaltoihin, mutta hän muuttaa tämän jälkeen nimeään esimerkiksi avioeron tai avioliiton vuoksi, on hänen haettava uutta ESTA-lupaa ennen matkustamista. Hakijoita ohjeistetaan hakemaan lupaa vähintään 72 tuntia ennen matkaa, mutta erilaisista olosuhteista johtuen tämä saattaa olla epäkäytännöllistä.

Voinko käyttää aiemmalla nimelläni olevaa passia?

Jos sinulla on aiemmalla nimelläsi varustettu passi, mutta passin myöntämisen jälkeen nimesi on muuttunut avioliiton tai avioeron vuoksi, olet oikeutettu lähettämään hakemuksen aiemmalla nimelläsi olevalla passilla ja sen numerolla. Hakemus on tehtävä sillä nimellä, joka näkyy passissa, ja syötä lomakkeeseen uusi nimesi siihen kohtaan, jossa kysytään, tunnetaanko sinut muilla nimillä tai peitenimillä. Voit matkustaa aiemmalla nimelläsi olevalla passilla ja uudella nimelläsi olevalla matkalipulla, mutta sinun on syytä ottaa mukaasi mahdolliset lakisääteiset asiakirjat, kuten avioliittotodistus tai avioeropaperit, todistaaksesi passissasi olevan nimen ja uuden nimesi välisen yhteyden.