ESTA-lupa useamman passin tai kansalaisuuden omaaville matkustajille

Julkaistu: Nov 04, 2019, Muokattu: Nov 04, 2019 | Tunnisteet: USA Visa, ESTA-vaatimukset

Johdanto

Yhdysvaltain matkustuslupaa koskevien vaatimusten löytäminen voi olla vaikeaa yhden ainoan passin omaaville matkustajille. Entäs sitten, jos sinulla on kaksoiskansalaisuus tai useita passeja? Tämän artikkelin tarkoitus on tarjota tietoa useamman passin omaaville ihmisille, jotka haluavat tietää lisää viisumin tai ESTA-viisumivapauden vaatimuksista Yhdysvaltoihin matkustettaessa.

Mitä eroa viisumilla ja viisumivapaudella on?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization, sähköinen matkustuslupa) on viisumivapaus, jonka avulla viisumivapausohjelmassa mukana olevien maiden passin omaava matkustaja voi saapua Yhdysvaltoihin korkeintaan 90 päivää kestävälle käynnille. ESTA-luvan voi hakea täysin verkossa. Hakemuksen täyttäminen vie noin 10 minuuttia ja hyväksytty lupa myönnetään 72 tunnin sisällä. ESTA on siis yksinkertainen ja kätevä vaihtoehto matkustajille, jotka haluavat käydä Yhdysvalloissa turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä hoitoa tai läpikulkua varten.

Mikäli et ole ESTA-vaatimusten perusteella kelpoinen saamaan ESTA-lupaa tai ESTA-hakemuksesi on hylätty, on seuraava vaihtoehtosi Yhdysvaltain viisumi. Kyseistä viisumia varten on täytettävä DS-160-lomake sekä käytävä Yhdysvaltain konsulaatissa tai suurlähetystössä haastattelussa aiempaa matkustushistoriaa ja Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkan tarkoitusta koskien. Lisäksi viisumihakemuksen käsittelyyn tarvitaan enemmän aikaa, sillä viisumi myönnetään fyysisesti passiin ja passi postitetaan takaisin hakijalle. Kokonaisuudessaan viisumihakemuksen käsittelyprosessi voi kestää muutamasta viikosta useampaan kuukauteen.

Riippumatta siitä, päätätkö hakea ESTA-lupaa vai viisumia, on sillä passilla, jolla päätät matkustaa Yhdysvaltoihin, oltava hyväksytty ESTA-lupa tai Yhdysvaltain viisumi, joka on myönnetty ennen lähtöä Yhdysvaltoihin.

Minulla on useamman sellaisen maan kansalaisuus, joka on kelpoinen saamaan ESTA-luvan. Minkä niistä valitsen käytettäväksi lomakkeessa?

Voit käyttää haluamaasi passia ESTA-hakemuksessasi. Sinun pitäisi käyttää kyseisen maan passia myös tulevien ESTA- tai viisumihakemusten kohdalla sekä matkoillasi Yhdysvalloissa, sillä tämä pienentää käsittelyssä mahdollisesti esiintyvien viiveiden tai ongelmien määrää, joita voi esiintyä, jos vaihtelet eri passien välillä.

Minulla on useampi kansalaisuus, mutta yksi niistä on vanhentunut. Mitä laitan lomakkeelle?

Syötä passin viimeisimmät tiedot riippumatta muiden omaamiesi passien vanhenemisajankohdista.

Minulla on maan kansalaisuus, mutta minulla ei silti ole passia - mitä laitan lomakkeelle?

Mikäli sinulla on toisen maan kansalaisuus, mutta sinulla ei silti ole kyseisen maan passia, on sinun silti ilmoitettava toisesta kansalaisuudesta. Voit kuitenkin jättää “Passin numero” -kohdan tyhjäksi hakemuslomakkeessa, tai täyttää sen tarvittaessa litanialla nollia.

Olen Yhdysvaltain kansalainen ja minulla on myös viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passi, mitä laitan lomakkeelle?

Jos olet Yhdysvaltain kansalainen tai Yhdysvaltain passin haltija, sinun ei pitäisi hakea ESTA-lupaa. Sinun pitäisi käyttää Yhdysvaltain passiasi Yhdysvaltoihin saapumiseen sekä muissa maissa vierailuun.

Yhteenveto

Useiden kansalaisuuksien tai passien omaaminen voi olla hämmentävää viisumeita tai viisumivapauksia haettaessa. Kootusti voidaan sanoa, että jos sinulla on vähintään yhden viisumivapausohjelmassa mukana olevan maan passi sekä sellaisen maan passi, joka ei ole viisumivapausohjelmassa, olet kelpoinen hakemaan ESTA-lupaa. Jos olet Yhdysvaltain kansalainen ja sinulla on viisumivapausmaan passi, et tarvitse ESTA-lupaa, vaan sinun pitäisi matkustaa Yhdysvaltoihin Yhdysvaltain passiasi käyttäen. Mikäli ESTA-hakemuksesi hylätään tai et ole kelpoinen hakemaan lupaa, voit edelleen hakea B2-turisti- tai B1-liiketoimiviisumia.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa matkailijoille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin meritse tai ilmateitse loma-, liike- tai kauttakulkumatkalle alle 90 päivän ajaksi.

Hae ESTA-lupaa