ESTA-lupa läpikulkua varten

Julkaistu: Jan 20, 2020, Muokattu: Jan 22, 2020 | Tunnisteet: ESTA-vaatimukset, ESTA kauttakululle

Johdanto

Yhdysvaltojen kautta matkustaminen saattaa olla hyödyllistä matkustajalle, joka pyrkii varaamaan itselleen kätevämmän tai edullisemman lentoreitin lopulliseen kohteeseensa. Viisumivapausohjelman maiden matkustajat voivat käyttää ESTA-lupaa (sähköinen matkustuslupa) kyseiseen läpikulkutarkoitukseen. Mikäli ESTA-hakemus läpikulkua varten hylätään tai matkustaja ei ole kelpoinen saamaan ESTA-lupaa, hän voi vaihtoehtoisesti hakea C-1-läpikulkuviisumia.

ESTA-lupa myönnetään kahden vuoden ajanjaksolle tai passin vanhenemiseen saakka, kumpi ajankohta ensin saavutetaan. ESTA-lupaa voi käyttää useamman kerran Yhdysvaltoihin saapumiseen, kunhan yksittäinen käynti kestää korkeintaan 90 päivää. Lisäksi läpikulkumatkustajat voivat käyttää ESTA-lupaansa turismi- tai liiketoimintatarkoituksiin Yhdysvalloissa luvan ollessa voimassa.

Mikäli matkustaja haluaa käyttää ESTA-lupaa läpikulkutarkoitukseen, on hänen ilmoitettava hakemuslomakkeella, että hän on vain kulkemassa Yhdysvaltain läpi, ja että lopullinen kohde ei sijaitse Yhdysvaltain alueella.

Mitä jos olen läpikulkumatkalla Kanadaan, Meksikoon tai viereisille saarille?

Kanadassa, Meksikossa tai Yhdysvaltain viereisillä saarilla vietetty aika lasketaan mukaan 90 päivän vierailukohtaiseen rajaan riippumatta liikkumismuodosta - maitse, meritse tai ilmateitse. Näin ollen hyväksyttyä ESTA-lupaa voidaan käyttää uudelleen Yhdysvaltoihin saapumiseen, kunhan edellä mainituilla alueilla yhteensä vietetty aika ei ylitä 90 päivää.  

Viereisiin saariin kuuluu monia brittiläisiä, ranskalaisia tai hollantilaisia territorioita tai omistusalueita Karibianmerellä tai sen läheisyydessä, kuten: Bahamasaaret, Barbados, Bermuda, Haiti, Dominikaaninen tasavalta, Jamaika, Martinique, St. Pierre ja Miquelon, Trinidad ja Tobago, Leewardsaaret, Anguilla, Antigua, Guadeloupe, Nevis, St. Kitts, Brittiläiset neitsytsaaret, Windwardsaaret, Dominica, Grenada, St. Lucia ja St. Vincent.

Muut ESTA-vaatimukset

Matkustajan, joka haluaa saada ESTA-luvan läpikulkua varten, on syytä tutustua ESTA-vaatimuksiin ennen hakemuksen tekoa, kuten myös viisumivapausohjelman tarkempiin tietoihin.

Hylätyt hakemukset ja kelvottomuus

Hylätystä ESTA-hakemuksesta ei voi valittaa. Yhdysvaltojen kautta kulkeva hakija, jonka ESTA-lupa on hylätty tai joka ei ole kelpoinen saamaan kyseistä lupaa, voi silti hakea C-1-läpikulkuviisumia.

Rajoitukset

Oleskelun pidentäminen tai tilan muuttaminen - et voi pidentää ESTA-lupaa tai hakea viisumikategorian muutosta ollessasi Yhdysvaltain alueella. Kaikki muut viisumihakemukset tai seuraavat ESTA-hakemukset on lähetettävä Yhdysvaltain ulkopuolelta. Hakija vaarantaisi tulevan viisumin tai ESTA-luvan saamisen, mikäli hän ei poistu Yhdysvalloista ennen 90 päivän täyttymistä siitä, kun hän saapui Yhdysvaltain alueelle ESTA-luvan turvin.

Matkan tarkoitus - ESTA-lupaa ei voi käyttää, mikäli matkailija suunnittelee suorittavansa akateemisia opintoja, tekevänsä työtä Yhdysvalloista tulevan maksun eteen tai työskentelevänsä lehdistön edustajana, kuten radioon, printtimediaan, elokuvaan tai mihin tahansa muuhun mediamuotoon liittyen. ESTA-lupaa ei voi käyttää minkäänlaiseen maksulliseen kilpailu- tai esityssuoritukseen maksavan yleisön edessä. Lopuksi ESTA-lupaa ei voi käyttää tapana muuttaa maahan asumaan pysyvästi tai väliaikaisesti muutoin kuin viisumivapausohjelman salliman 90 päivän ajaksi.

Maahanpääsy

Hyväksytty ESTA-lupa ei takaa pääsyä Yhdysvaltoihin liiketoimintaa varten. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksella (CBP) on valtuudet kieltää ketä tahansa ESTA-luvan saanutta matkustajaa saapumasta Yhdysvaltoihin. Kielteinen päätös rajalla saattaa johtua esimerkiksi siitä, että tavaroita tai tuotteita on jätetty ilmoittamatta tullille, ESTA-hakemuslomakkeelle on annettu harhaanjohtavia tietoja, tai mistä tahansa muusta syystä, jonka todetaan aiheuttavan mahdollisen maahanmuutto- tai turvallisuusriskin Yhdysvalloille. Mikäli sinulta evätään pääsy maahan rajalla, sinulla ei ole oikeutta valittaa päätöksestä.

Lääketieteellinen hoito Yhdysvalloissa

Suunniteltu lääketieteellinen hoito - mikäli saat suunniteltua lääketieteellistä hoitoa Yhdysvalloissa, sinua saatetaan pyytää esittämään todisteita varaamastasi hoidosta rajalla. Sinulla pitäisi olla käytettävissäsi joitain sellaisia todisteita, jotka riittävät vastaamaan lääketieteellistä hoitoa koskeviin kysymyksiin Yhdysvaltain rajalla. Näihin todisteisiin voi lukeutua asiakirjoja lääketieteellisestä diagnoosista ja siitä, miksi hoito on suoritettava Yhdysvalloissa. Muita todisteita voivat olla kirje Yhdysvalloissa toimivalta lääkäriltä tai kirurgilta, joka sisältää tarkempia tietoja hoidosta, toimenpiteen kuluista ja pituudesta, ennusteesta sekä toimenpiteen jälkeisestä toipumisajasta, kuten myös todisteita siitä, että hakija kykenee itse maksamaan toimenpiteen kulut - tiliotteita tai muita käteispohjaisia varoja, jotka ovat käytettävissä lääketieteellisen toimenpiteen maksamiseen.

Suunnittelematon lääketieteellinen hoito – Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkan aikana esiin nousevia lääketieteellisiä ongelmia hoitaa paikallinen lääkintähenkilökunta. Suunnittelemattoman ja maksullisen hoidon kulut kattaa joka matkavakuutusyhtiösi tai ne maksetaan milloin tahansa ennen tai jälkeen hoidon.

Yhteenveto

Kelpoiset matkustajat voivat käyttää ESTA-lupaa läpikulkutarkoitukseen. Hyväksytyn ESTA-luvan saanut hakija voi myös viettää aikaa Yhdysvalloissa sallittujen turismi- tai liiketoimintatarkoitusten rajoissa. Matkustajan on syytä olla tietoinen siitä, että jokainen Kanadassa, Meksikossa tai ympäröivillä alueilla vietetty päivä lasketaan mukaan ESTA-luvan 90 päivän rajaan, joten on suositeltavaa suunnitella matka Yhdysvaltain matkustusrajoitusten perusteella muiden kohdemaiden rajoitusten ohella.

Mikäli sinulla on viisumivapauteen oikeutetun maan passi ja haluat saada ESTA-luvan turismia, liiketoimintaa, lääketieteellistä käyntiä tai läpikulkua varten, aloita hakemuksen täyttäminen tai käy UKK-sivulla saadaksesi lisätietoa ESTA-luvasta

Hae ESTA