Automatkan suunnittelu Yhdysvalloissa

Julkaistu: Jan 31, 2022, Muokattu: Jan 31, 2022 | Tunnisteet: ESTA matkailulle, ESTA-vaatimukset

Amerikan maisemat ovat vaihtelevat ja tarjoavat kävijöille runsaasti erilaisia muodostelmia tutkittavaksi. Kaikki nämä ovat yhteydessä toisiinsa pitkien teiden kautta, jotka kulkevat alueelta toiselle. Näin ollen automatka on hyvä tapa tutkia Yhdysvaltoja. Suunnittelu on ehdottoman tärkeää, jotta matkailijat saavat käynnistään mahdollisimman paljon irti. Spontaaneja suunnitelmia suosivien kannalta on tärkeää omata etukäteen jonkinlainen käsitys paikoista, joissa haluaa käydä.

Vaadittavat Yhdysvaltain matkustusluvat

Yhdysvalloissa vierailemiseen tarvitaan viisumin tai viisumivapauden saaminen. Hyväksytty lupa on tarpeen riippumatta siitä, kuinka paljon aikaa haluaisit maassa viettää. Niiden, jotka aikovat oleskella maassa alle kolme kuukautta, kannattaa harkita ESTA-luvan (sähköinen matkustuslupajärjestelmä) käyttöä viisumivapauden saamiseksi. Tämä pidempiin vierailuihin tarvitaan tavallinen viisumi. 90 päivän oleskeluaika alkaa välittömästi, kun astut Yhdysvaltain maaperälle. Matkustajan on syytä huomioida tämä matkasuunnitelmissaan, sillä oleskelupäivien määrä ei nollaannu, jos piipahdat välillä Etelä-Amerikassa, Kanadassa tai Karibian maissa. 90 päivän vierailusta kannattaa pyrkiä ottamaan kaikki mahdollinen irti. Yli 90 päivää kestävää automatkaa suunnittelevan matkailijan on mietittävä B-2-turistiviisumin hakemista.  

Matkustaja, joka ei voi saada ESTA-lupaa tai haluaa oleskella Yhdysvalloissa pidempään kuin 3 kuukautta, voi tehdä B-2-turistiviisumihakemuksen verkossa lähettämällä DS-160-lomakkeen. Kyseisen DS-160-lomakkeen lähetyksen jälkeen hakijan tarvitsee varata aika haastatteluun läheiseen suurlähetystöön tai konsulaattiin. Matkustajan pitää varmistaa, että hänen passinsa on voimassa vielä vähintään 6 kuukautta silloin, kun matkustaja saapuu Yhdysvaltoihin. B-2-turistiviisumi myönnetään yleensä 10 vuoden ajanjaksolle, ja sitä voi käyttää useampaan käyntiin, jotka ovat kerralla korkeintaan 6 kuukauden pituisia.

Valmistaudu kunnolla: Yhdysvallat on suuri

Muista, että Yhdysvallat on suuri maa, ja että sinun pitäisi suunnitella reitti ennen saapumistasi. Automatkailijan, jonka matkustusaika on rajallinen, kannattaa harkita matkan aloittamista niistä osavaltioista, jotka eniten haluaa nähdä. Voit myös säästää aikaa lentämällä mahdollisuuksien mukaan kohteiden välillä.

Aloita luomalla lista osavaltioista tai kaupungeista, joissa haluat käydä, ja laita ne maantieteelliseen järjestykseen. Varmista esimerkiksi, että lähdettyäsi itärannikolta sinun ei tarvitse palata alueelle uudelleen. Jos et osaa ennakoida halua vierailla kaupungissa, jonne on 16 tunnin ajomatka, kannattaa harkita yksisuuntaisen lennon ottamista haluamaasi kohteeseen ajamisen sijaan.

Rajojen ylittäminen

Jos aloitat automatkasi Kanadasta, pitää sinun olla tietoinen matkustusrajoituksista, jotka koskevat Kanadan rajan ylittämistä Yhdysvaltoihin. Sinua saatetaan pyytää esittämään tositteita oikeudestasi saapua Yhdysvaltoihin maitse, kuten passi, green card -työlupa tai muu viranomaisten hyväksymä henkilöllisyystodistus.   

Kannattaako sinun ostaa vai vuokrata auto automatkaasi varten?

Jotkut automatkailijat saattavat haluta ostaa auton sen sijaan, että käyttäisivät vuokrausyritystä. Ajoneuvon ostaminen Yhdysvalloissa automatkaa varten tuo mukanaan huomioitavia seikkoja ja lisäkuluja. Ennen kuin päätät ostaa auton Yhdysvalloissa, on sinun tiedettävä seuraavat seikat:

  • Riippuen osavaltioista, joiden läpi ajat, auton on lainsäädännön mukaan oltava vakuutettu. Autovakuutus Yhdysvalloissa maksaa yleensä 300–500 USD kuukaudessa.
  • Valitsit sitten minkä tahansa vakuutusyhtiön, kyseinen yhtiö vahvistaa kansalaisuutesi. Jos olet ulkomaan kansalainen, vakuutuspalveluntarjoaja voi veloittaa sinulta lisämaksuja.
  • Tarvitset Yhdysvalloissa sijaitsevan osoitteen, esimerkiksi sukulaisen tai ystävän osoitteen.
  • Sinua pyydetään vahvistamaan ajokorttisi voimassaolo.

Auton ostaminen vaatii sitä, että huomioit useita lisäseikkoja. Vaikka auton vuokraaminen on yleisesti ottaen helpompaa, on omalla autolla tehtävässä automatkassa myös etunsa.

Milloin on paras aika vuokrata auto?

Autoa vuokrattaessa on tarjolla useita vaihtoehtoja. Etukäteen tehty varaus on tärkeä, sillä näin takaat sen, että pääset aloittamaan automatkasi ilman autojen saatavuuden tai halutun ajoneuvotyypin saatavuuden suhteen esiintyviä ongelmia.  

Joidenkin autovakuutusyhtiöiden tai varaussivustojen taksat saattavat vaihdella 10–20 % millä tahansa ajanjaksolla. Matkailija voi varata vuokra-autonsa hinnalla, joka sisältää ilmaisen peruutuksen. Näin voi varmistaa sen, että hyvät alennukset eivät mene sivu suun. Mikäli halvempi hinta tulee tarjolle milloin tahansa varauksen teon jälkeen, matkailija voi peruuttaa aiemman varauksensa ja tehdä varauksen halvemmalla hinnalla.

Kun selaat vuokraussivustoja, kiinnitä erityistä huomiota saatavilla oleviin ajoneuvoihin ja niiden päivävuokriin. Varmista tiedustelemalla, sisältääkö taksa verot ja vakuutukset. Jos jätät tämän tekemättä, saatat joutua maksamaan enemmän matkan lopuksi, mikä voi saada matkabudjettisi paisumaan. Tutustu siis autonvuokrausvaihtoehtoihin huolellisesti varmistaaksesi, että sinulla on siihen varaa.

Miten automatkaa varten kannattaa pakata?

Vaikka vietät ison osan matkasta ajaen, kannattaa sinun silti pyrkiä pakkaamaan kevyesti. Kevyet matkatavarat nopeuttavat matka-aikaa ja vähentävät polttoaineen kulutusta, koska auto on kevyempi. Pakkaa vain oleelliset vaatteet sekä hätätilanteessa tarvittavat välineet ja muut vastaavat, sillä voit aina ostaa muut tavarat automatkasi varrelta niitä tarvitessasi.

Jos suunnittelet automatkaa kesällä, pakkaa kevyet kesävaatteet. Voit aina ostaa lämpimämpiä vaatteita, mikäli sää muuttuu tai lämpötila laskee kausivaihtelun vuoksi.  

Sinun kannattaa harkita ostosten tekoa tunnetuissa maanlaajuisissa kauppaketjuissa, kuten Walmart tai Target. Nämä kaupat tarjoavat yleensä runsaan tuotevalikoiman aina ruokatarvikkeista, vaatteista ja ensiaputarvikkeista autotarvikkeisiin ja muihin tuotteisiin, jotka ovat olennaisia automatkalla.

Kun suunnittelet automatkaasi, pakkaa sellaisia asioita, jotka tekevät odottamattomasta tauosta tai lukuisista autossa vietetyistä tunneista hauskoja ja rentouttavia. Kannattaa esimerkiksi harkita oman lempilaturin ja sen lisävarusteiden mukaan ottamista. Vaikka voit ottaa kuvia älypuhelimellasi, oikea kamera takaa sen, että kuvista tulee paljon parempia. Harkitse myös e-kirjojen lukulaitetta ja muutamaa hyvää kirjaa sekä karttoja.

Ovatko kansallispuistot käymisen arvoisia?

Yhdysvalloissa on useita tunnettuja kansallispuistoja ripoteltuna ympäri maata. Kiipeilystä ja vaeltamisesta pitäville käynti yhdessä näistä puistoista on vaivan arvoista. Lisäksi näissä puistoissa voi myös leiriytyä, mikä auttaa pitämään majoituskulut minimissään.

Käynti kansallispuistossa vaatii sisäänpääsymaksun maksamisen, mikä on yleensä noin 35 $ ajoneuvoa kohden yhdeltä päivältä. Jos aiot viettää suuren osan ajastasi näissä puistoissa, kannattaa harkita vuosipassin ostamista. Passia voi käyttää useissa eri puistoissa valitun osavaltion tai alueen sisällä.

Yhteenveto

Mikäli matkailijan tavoitteena on kokea Amerikan vaihtelevat maisemat, kulttuurit ja ilmasto, kannattaa hänen harkita automatkaa maan läpi. Vaikka automatka vaatii enemmän suunnittelua ja matkustusaikaa, tarjoaa se matkailijalle monipuolisemman elämyksen ja enemmän joustavuutta nähtävyyksien katseluun.

Jaa

FacebookTwitterYoutube

Hae ESTA-lupaa

ESTA on pakollinen matkustuslupa kelpoisille matkustajille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin maa-, lento- tai meriteitse alle 90 päivää kestäville vierailuille.

Hae ESTA-lupaa